Het is een ideale situatie voor de één, maar voor de ander een ramp: het personeelstekort in de horeca. Sommige restauranteigenaren moeten een paar avonden in de week de deuren gesloten houden, puur omdat er geen personeel is. Daar tegenover staat dat chef-koks en werkzoekenden met horeca-ervaring de banen voor het uitkiezen hebben. 

'Bewijs wat je waard bent'

Hans Duijnmeijer is sinds een paar maanden kok bij een restaurant vlakbij Egmond aan Zee. Het restaurant waar Duijnmeijer werd aangenomen moest de deuren sluiten toen hij aangaf dat hij niet direct kon beginnen: "Ik had nog een maand opzegtermijn bij mijn vorige werkgever." Voor de kok is de huidige situatie dan ook ideaal. "Als ik over een jaar zeg: dit wordt hem niet, dan staan er zo tien andere werkgevers te vragen of ik bij hen wil beginnen."

Hoewel sommige collega’s van Duijnmeijers gebruik maken van de situatie door meer geld te vragen voor hun diensten, doet hij dat niet. "Ik heb zelfs 400 euro ingeleverd bij mijn nieuwe baan omdat ik het bij mijn vorige werkgever niet leuk vond. Het is een zwaar vak, dus je moet wel fluitend naar je werk gaan als je dit vol wil houden. Daarnaast vind ik dat je moet bewijzen wat je waard bent als personeel. Laat eerst zien wat je kunt en ga dan pas meer geld eisen."

Bonusregeling

Hans Vugts is directeur van Hotel Casa in Amsterdam, de stad waar het tekort het grootst is. Vugts: "Overal waar je komt zie je briefjes hangen met: personeel gezocht. Ik hoor vaak van collega's dat ze dicht gaan met de lunch of een paar dagen per week de deuren moeten sluiten omdat er geen personeel is." Ook bij Hotel Casa is het personeelstekort voelbaar. "Wij hebben eigenlijk altijd vacatures open staan." Vugts moet dan ook van alles verzinnen om personeel aan te trekken én te behouden. "Wat bij ons heel goed werkt is het geven van een bonus als een medewerker iemand in zijn eigen netwerk kan vinden. Daarnaast moeten we ook als werkgevers goed gaan kijken naar wat het personeel kunnen bieden."

Zo merkt Vugts dat de jongere generatie veel waarde hecht aan vrijheid en inspraak binnen een bedrijf. "Een baan in de horeca is juist het tegenovergestelde, het is een pittig vak en je maakt lange dagen. Je moet dus als werkgever creatieve oplossingen vinden; wij experimenteren nu met roosters die onze werknemers zelf kunnen invullen. Daarnaast moeten werkgevers hun personeel meer gaan waarderen en misschien ook wel meer gaan betalen om hen vast te houden."

info

Horecabedrijven komen steeds moeilijker aan personeel. Knelpunten liggen vooral bij:

- Restaurantkoks. Vooral in 'gewone' restaurants en eetcafés zijn vacatures voor koks moeilijk te vervullen, maar ook in het hogere segment wordt het probleem groter. Ook leerlingkoks worden druk gezocht. Het is ook een probleem om koks vast te houden: veel van hen verlaten de horeca vanwege de werktijden of het zware werk.

 

- Gastheren/gastvrouwen. Bijna alle segmenten in de horeca hebben een tekort aan bediening. Veel studenten en scholieren doen het werk als bijbaan, maar het verloop onder hen is groot. Ook lijkt horecawerk onder hen minder populair te worden. Daarnaast wordt veel gezocht naar mbo-opgeleide gastheren en gastvrouwen. 

 

- Seizoenswerk. De tekorten in de horeca zijn het grootst tussen 1 april en 1 oktober, wanneer meer personeel nodig is, maar dus niet altijd gevonden wordt. Bij hotels en vakantieparken speelt de bereikbaarheid ook regelmatig een rol. Vooral in Zeeland, Drenthe of Gelderland is het niet altijd makkelijk is ergens met het openbaar vervoer te komen.

 

Bron: Moeilijk vervulbare vacatures: landelijk overzicht van beroepen (UWV, 26 juni 2018)