Er wordt dit jaar geen Nobelprijs voor de Literatuur uitgereikt vanwege een misbruikschandaal, waarbij volgens enkele media zelfs de Zweedse kroonprinses zou zijn lastig gevallen.

De Nobelprijs voor de Literatuur wordt sinds 1901 uitgereikt door de Zweedse Academie. Dat is een comité van 18 leden die eind mei een lijst met 5 kandidaten aan moeten leveren. Maar de man van Katarina Frostenson, één van de comité-leden, is betrokken bij een misbruikschandaal. En dat is een enorme rel geworden binnen het comité.

Zoals deze twitteraar zegt: dus alleen de Tweede Wereldoorlog en de MeToo-beweging hebben ooit ervoor gezorgd dat de Nobelprijs niet is uitgereikt.

Je zou denken dat er een nieuw comité zou kunnen worden samengesteld om de prijs alsnog uit te reiken maar zo simpel is dat niet. Dat heeft te maken met de regels van de Zweedse Academie. Die bestaat al sinds 1786 en één van de regels is dat je voor het leven wordt benoemd. Dat zorgt nu dus voor enorme problemen, daarom kijkt de huidige koning naar mogelijkheden om die oude regels aan te passen.

Overigens kwam ik nog een opvallende tweet tegen in het Zweeds. Een journalist verwijst naar drie artikelen die hij in 1997 schreef. Die gaan over misbruik door de man die nu wordt beschuldigd van misbruik. Dus het is al 20 jaar bekend. Sterker nog, een Zweedse actrice zegt dat ze de Zweedse Academie in 1996 al per brief heeft gewaarschuwd voor deze man. Dat het desondanks zolang heeft geduurd voor er een crisis uitbrak geeft wellicht alleen maar aan hoe diep de vrisis is in de Zweedse Academie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.