Een rit in de achtbaan om van nierstenen af te komen en chimpansees die mensen na-apen. Onderzoeken die eerst aan het lachen maken en dan aan het denken zetten. Dit is een vereiste voor het winnen van de alternatieve Nobelprijs. Tijdens de 28e Ig Nobelprijs-ceremonie zijn tien prijzen uitgereikt op de Amerikaanse universiteit Harvard. 

Sinds 1991 wordt deze speciale Nobelprijs-ceremonie georganiseerd door het tijdschrift Annals of Improbable Research. Vaak worden de prijzen door echte Nobelprijswinnaars uitgereikt.

Meer dan een grap

Ondanks dat er tijdens de ceremonie veel te lachen valt, wordt benadrukt dat de prijzen niet bedoeld zijn om de wetenschap bespottelijk te maken. De prijzen worden juist uitgereikt om te onderstrepen dat wetenschappelijk onderzoek ook belangrijk kan zijn als het nutteloos lijkt.

Wetenschapsfilosoof André Klukhuhn benadrukt het belang van toevallige ontdekkingen in de wetenschap. “In de laatste jaren zijn er geen fundamentele doorbraken meer geweest in de wetenschap. Het probleem van de huidige wetenschappelijke ontwikkeling is dat je van te voren moet aangeven wat je wil onderzoeken en hoe. Maar als je iets zoekt, vind je het niet.”

Winnaars

De prijs in de categorie geneeskunde ging dit jaar naar een studie die aantoonde dat een rammelende achtbaan nierstenen kan verwijderen. De Zweedse onderzoekers die vorig jaar ontdekten dat chimpansees hun publiek in de dierentuin imiteerden, gingen met de prijs in de categorie Antropologie naar huis.

Eend

Dit jaar vielen er geen Nederlanders in de prijzen. Dertien keer eerder gebeurde dat wel, waaronder Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum. Zijn toevallige ontdekking van een necrofiele homoseksuele eend leverde hem de Ig Nobelprijs op in 2003.

Jaarlijks zijn er gemiddeld 9000 inschrijvingen, Moeliker helpt bij het selecteren van de winnaar. Sinds 2006 is hij 'European Bureau Chief'. “Eerst is het lachen en dan nadenken. Wetenschap is belangrijk voor de maatschappij, maar voor veel mensen is wetenschap saai. Wij proberen met de Ig Nobelprijs de humor eruit te lichten en gewone mensen te interesseren.”

De winnaars gingen dit jaar naar huis met een geknutseld harten beeld en een prijs van 10 biljoen dollar. Zimbabwaanse dollars welteverstaan.

info

Overige winnaars: 

Voortplantingsgeneeskunde: De prijs ging naar het onderzoek met het idee nachtelijke erecties te meten met een strip postzegels.

Voeding: Onderzoek dat bewijst levert voor waarom de vroege mens niet uit hongersnood kannibaal werd. Veel dieren hebben meer voedingswaarde.

Economie: Werknemers hebben baat bij een voodoo-poppetje om hun frustraties over hun baas af te reageren.

Medisch onderwijs: Lessen die een arts leerde door darmkijkonderzoek bij zichzelf uit te voeren, terwijl hij zat.

Scheikunde: De prijs ging naar wetenschappers die onderzochten of menselijk speeksel een goed schoonmaakmiddel is.

Literatuur: De meeste mensen die ingewikkelde producten gebruiken lezen de gebruiksaanwijzing niet.

Vredesprijs: De prijs werd uitgereikt aan onderzoekers die onderzochten hoeveel mensen vloeken in de auto.

Biologie: Wijnexperts blijken met behulp van geur te weten of er een fruitvliegje in een glas wij zit.