De Groene Baret is vanouds het ereteken voor het Korps Commando Troepen en wordt verdiend door de zwaarste militaire training in Nederland af te leggen. In 2003 kondigt de Landmacht aan dat er een nieuw uniform en een nieuwe baret komt. Dit tot grote woede van de commando's.

De baret blijkt namelijk sprekend te lijken op hun Groene Baret.

De Commando's winnen

De stichting Redt de Groene Baret stapt naar de rechter en begint een bodemprocedure. Zelfs prins Bernhard bemoeit zich er mee. Tijdens het defilé van 2004 zet hij demonstratief de Groene Baret op. Het mocht echter niet baten. De baret komt er. Maar nu, nog geen jaar later, gaat de landmacht ten langen leste door de knieën. De commando’s hebben gewonnen. De Koninklijke Landmacht schaft de groene baret nu af. Ruim een jaar na invoering ervan heeft bevelhebber luitenant-generaal M. Urlings van de landmacht besloten dat alle militairen in plaats daarvan een blauwgroenige baret krijgen. En nu zit de Landmacht met 120.000 overtollige baretten. TweeVandaag peilt de reacties bij het Korps Commandotroepen en sprak met opgeluchte leden van de stichting Redt de Groene Baret.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.