Waarom moest de 56-jarige elektromonteur Ali Motamed dood? Ulyse Ellian, de Almeerse fractievoorzitter van de VVD en met Iraanse roots, vindt het niet ondenkbaar dat Iran achter de liquidatie van Motamed zit. Hoe onwerkelijk dit misschien ook klinkt, het is niet ondenkbaar dat dit de waarheid is.

Anouar A.B. en Moreo M., verdacht van het plegen van de moord, stonden vandaag voor de rechter. Volgens het Openbaar Ministerie liquideerden zij Ali Motamed, aangestuurd door het criminele kopstuk Naoufel F., alias ‘Noffel’. 

Kijk & Lees ook:

Politieke opheldering

Ulyse Ellian maakt zich grote zorgen over het regime dat volgens hem in staat is om politieke tegenstanders in het buitenland te vermoorden. 

Hij vraagt de Nederlandse overheid duidelijk te verschaffen over de achtergronden van de moord. “Het lijkt erop alsof Iran nu gewoon in het wildeweg alle dissidenten in Europa vogelvrij verklaart. Dat zou je niet moeten accepteren. Daarvan zou je al Tweede Kamer, als regering maar misschien ook als lokale overheid moeten zeggen: ‘tot hier en niet verder’. Als je dat niet uitspreekt zeg je feitelijk eigenlijk: ga uw gang maar.” 

Onopvallend bestaan

Ali Motamed leeft een onopvallend bestaan in een wijk in Almere, samen met zijn vrouw en 17-jarige zoon. De 56-jarige elektromonteur blijkt echter al enkele dagen te worden gevolgd door mannen in een gestolen BMW. Op de vroege ochtend van 15 december 2015 slaan de daders toe als Motamed in zijn busje stapt om aan het werk te gaan. Hij wordt van dichtbij door zijn hoofd geschoten. Hij overleeft deze aanslag op zijn leven niet. De BMW wordt later die dag brandend gevonden. De politie tast in het duister, een strafblad heeft Motamed niet. Ook is hij niet bekend in politiesystemen. 

Veroordeelde aanslagpleger

Misdaadjournalist Paul Vugts ontdekte dat Ali Motamed in werkelijkheid de Iraanse ter dood veroordeelde aanslagpleger Mohammad Reza Kolahi Samadi is. In zijn thuisland Iran werd deze Kolahi bij verstek veroordeeld voor de ‘Hafte Tir’-aanslag in 1981 waarbij 73 doden vielen, waaronder een hoog aantal regeringsfunctionarissen. Het wordt de grootste aanslag in de politieke geschiedenis van Iran genoemd.

Motamed leefde al sinds de jaren negentig in Nederland onder een schuilnaam. Hij werd internationaal gezocht, zijn foto werd veelvuldig in Iraanse media gedeeld. 
Volgens Het Parool wist zelfs zijn gezin niet van zijn werkelijke identiteit. Het Openbaar Ministerie wilde vandaag overigens niet bevestigen dat Motamed daadwerkelijk Kolahi zou zijn.

‘Waarom hij moet slapen weet ik niet’

Er is lange tijd weinig ontwikkeling in Motamed’s zaak. Tot het Openbaar Ministerie berichten inziet van de versleutelde telefoons van Naofel F., een Amsterdamse crimineel die in april veroordeeld werd tot 18 jaar cel voor een mislukte moordaanslag. In deze berichten is te lezen hoe hij met Randall D. spreekt over de moord op Motamed.

Uit de berichten, ingezien door Het Parool, blijkt dat Motamed al enige tijd in de gaten werd gehouden. 'Bro, een Turk hij werkt gewoon alles electro shit of zo hij rijd witte busje met eneco er op waar (waarom) hij moet slapen weet ik niet en wil niet eens weten hahahah simpele mannetje in de 40 gezin gewoon alles'.

Diplomaten uitgezet na ‘sterke aanwijzingen’

Behalve Ali Motamed, werd eind 2017 ook de Iraniër Ahmad Mola Nissi doodgeschoten, op klaarlichte dag voor de deur van zijn huis. Nissi, die een Iraanse afscheidingsbeweging leidde, was in 2006 naar Nederland gevlucht. Volgens zijn gezin voelde Nissi zich bedreigd. Ook in andere Europese landen zijn Iraanse dissidenten vermoord.

In juni werden twee medewerkers van de Iraanse ambassade het land uitgezet. Paul Vugts zegt dat de overheid helemaal niets wil zeggen over deze zaak en de achtergronden. “Maar er is wel bevestigd dat de AIVD met Iran hierover heeft gesproken voorafgaand aan de uitzetting van de twee diplomaten. Het uitzetten is een zeer vergaande stap dat bijna niet wordt genomen.” 

Bovendien is ook in een regeringsgetrouwe krant gepubliceerd over de uitzetting. Vugts: “in de staatkrant in Iran is beschreven dat de AIVD heeft gemeld dat er sterke aanwijzingen zijn dat Iran achter deze twee achter deze twee moorden in Nederland zat en dat ze daarom zijn uitgezet".


 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.