Is de Amsterdamse topcrimineel Naoufal F. de eerste crimineel die achter de tralies verdwijnt op basis van gekraakte telefoonberichten van zogenaamde PGP-telefoons? "Als 'Noffel' wordt veroordeeld, zou het voor het eerst zijn dat iemand uit de hogere kringen achter de tralies belandt”, zegt misdaadjournalist Jens Oldekater.

Het Openbaar Ministerie heeft 20 jaar gevangenisstraf geëist tegen Naoufal F. vanwege de moordaanslag op Pjotr R. in 2015. Volgens het OM stuurde hij vanuit Ierland ‘‘het perfecte moordcommando aan.’’ Het belangrijkste bewijs komt van versleutelde berichten, verstuurd met zogenoemde PGP telefoons. Tijdens de strafzitting van 9 maart was ‘Noffel’ zelf niet aanwezig. Eerder ontkende hij al opdracht te hebben gegeven voor de moordaanslag op R. via een schriftelijke verklaring. 

info
clock 07-03-2018 01:00

PGP staat voor Pretty Good Privacy, een in 1991 door Amerikaan Philip Zimmerman bedachte term voor versleutelde berichtenuitwisseling. De telefoons waarop PGP geïntegreerd is, betreffen in Nederland met name een speciaal soort Blackberry’s. Toestellen zonder microfoon of camera, maar met slechts dat ene speciale e-mailprogramma om versleutelde berichten te versturen. De mobieltjes zijn te koop bij de Spyshop of via een handvol aan websites, voor bedragen die variëren tussen de 1200 en 1500 euro. 

Berichten uitwisselen via PGP kan alleen als beide personen die communiceren een PGP-toestel bezitten. Toegang krijgen tot een telefoon kan alleen door middel van het intoetsen van twee verschillende wachtwoorden. Berichten gaan via een server waar ze versleuteld worden: een doodgewoon bericht wordt als het ware gehusseld tot een onleesbare letter- en cijferbrei, en kan daarom door politie niet gelezen worden. Om berichten te versleutelen en ontsleutelen hebben zender en ontvanger bovendien nog een ‘persoonlijke sleutel’ nodig.

Criminelen waanden zich jarenlang onbespied, maar justitie is er in geslaagd de versleuteling te kraken. Zo wordt Naoufal F. wellicht de eerste grote vis die justitie hiermee achter de tralies krijgt. Volgens misdaadjournalist Jens Olde Kalter zou een veroordeling gebaseerd op die PGP berichten uniek zijn. “Tot nu toe zijn vooral de schutters van recente liquidaties achter de tralies beland, maar als “Noffel” wordt veroordeeld, zou het voor het eerst zijn dat iemand uit de hogere kringen achter de tralies belandt.”

Mislukte moordaanslag

F. wordt door justitie vervolgd als opdrachtgever van de moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Pjotr. R. In 2015 wordt  R. op klaarlichte dag onder vuur genomen met een kalasjnikov. Zeven kogels boren in zijn lichaam, maar Pjotr overleeft de liquidatie ternauwernood. De schutters worden gearresteerd en hun PGP telefoons worden in beslag genomen. Justitie slaagt erin om de versleutelde berichten op de telefoons uit te lezen.  Zo leest justitie dat de vermoedelijke opdrachtgever, ene "Buikje", ontstemd is over het feit dat de aanslag mislukt is. In een bericht verstuurd van een PGP telefoon vroeg 'Buikje' namelijk: “Waarom heb je de waggie niet gevlamd in de garage? Waarom niet gefikt meteen?” 

Is ‘de Buik’ Naoufal F.?

Naoufal F. is volgens justitie 'de Buik', maar zijn advocaat Inez Weski bestrijdt dat. De advocate plaatst grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de PGP berichten. Het is volgens haar niet controleerbaar wat de context is. ‘‘Het is een fragmentarisch geheel, ik wil weten waar het vandaan komt, wat is de oorsprong van bepaalde berichten?” De advocaat geeft aan dat justitie slechts een kleine selectie van de berichten presenteert.‘‘Mogelijk ontlastende informatie is niet verstrekt, want een groot deel van de informatie is achtergehouden’’

De grootste uitdaging voor justitie is om te bewijzen dat ‘Buik’ uit het berichtenverkeer inderdaad de persoon Naoufal F. is geweest. Mocht de rechter akkoord gaan met het gebruik van PGP berichten als bewijsmateriaal, zullen mogelijk nog tientallen veroordelingen volgen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.