Een slager in Leeuwarden had dit weekend een ludieke actie bedacht voor al zijn klanten. Vanwege het 25-jarig bestaan van zijn zaak konden mensen hun vlees betalen met guldens. De actie lijkt nu alleen op een financiële strop uit te lopen.

De actie sloeg enorm aan, vertelt slager Jan Hoekstra aan Telegraaf TV. Ven heinde en verre kwamen mensen hun vlees halen.

'Gratis vlees'

"Mensen hadden een beetje het idee dat ze gratis vlees kregen. Die guldens lagen natuurlijk maar wat te verstoffen." Uiteindelijk werd bijna 7000 gulden door de klanten uitgegeven.

Er is alleen één probleem. De slager kan zijn geld hoogstwaarschijnlijk helemaal niet inwisselen voor euro's bij De Nederlandse Bank. Hoekstra laat weten enorm teleurgesteld te zijn. "Nu valt het misschien in duigen na zo'n leuk weekend. Het is een behoorlijke domper."

Lees ook

Bedrijven mogen geen guldens inwisselen

Aan bepaalde regels had hij niet gedacht. Die zijn namelijk als volgt: tot 2032 kunnen particulieren oude guldenbiljetten bij DNB inwisselen voor euro's.

Bedrijven mogen dat niet, en daar had de slager even geen rekening mee gehouden. Het is voor hem te hopen dat er een uitzondering wordt gemaakt, zodat hij zijn 7000 guldens toch nog kan inwisselen. "Ik hoop nog steeds dat we het geld krijgen. Maar dat is even afwachten."