Frau Antje vertegenwoordigt al vijftig jaar de Nederlandse zuivelindustrie bij onze Oosterburen. EenVandaag sprak met drie generaties van Frau Antje en wetenschapper Sophie Elpers, die een boek schreef over het kaasmeisje en haar geschiedenis.

Acht van de tien Duitsers kent Frau Antje. Ze verscheen in reclames op televisie, in kranten en tijdschriften en ging op de foto met bekende Duitse politici en sporters. De campagne werd echter tijdelijk stop gezet toen ze in 1994 in Der Speigel werd afgebeeld met een joint in haar mond.

De eerste Frau Antje is de inmiddels tachtig jarige Kitty Janssen. De Boxmeerse Mendy Smits treedt tegenwoordig op als Frau Antje. Voor Smits is het de tweede keer dat ze in de rol van 'kaasmeisje' stapt, ze verscheen al eerder in een reclame van Milner.

De van oorsprong Duitse Elpers schreef een boek over het boegbeeld van Nederland in Duitsland. Elpers, die verbonden is met het Amsterdamse Meertens Instituut, deed onderzoek naar de geschiedenis van het kaasmeisje en schreef hierover het boek 'Hollandser dan kaas'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.