Zodra de terreur ten einde was verstuurden Franse peilbureau’s hun peilingen, ingehuurd door diverse grote Franse kranten en tijdschriften. Met als belangrijkste resultaat: Fransen hunkeren naar saamhorigheid en eenheid. Maar of de aanslagen hebben gezorgd voor angst, daarover zijn de peilingen verdeeld.

Fransen willen Nationale Unie

Het tijdschrift ParisMatch komt met een peiling waaruit een enorme behoefte aan eenheid blijkt. Letterlijk: maar liefst 97 procent van de Fransen zeggen te streven naar een ‘union nationale’ zoals die deze week door Sarkozy en Hollande werd bepleit: ze willen ondanks de verschillen in hun samenleving samen verder. Bijna twee derde van de ondervraagden zegt dan ook niet te begrijpen waarom het Front National niet werd uitgenodigd voor de grote protestmars vandaag. Er is grote steun voor de mars, ook onder aanhangers van FN: driekwart steunt de betoging.

Een tweede peiling van instituut Oxoda voor dagblad Le Parisien sluit zich daarbij aan – ook hier zegt een ruime meerderheid (79%) de Nationale Unie een goed idee te vinden. Oxoda voegt toe dat 81 procent van de Fransen zich willen gaan verzamelen om de doden van de aanslagen te herdenken. Dat betekent niet dat ze zich allemaal op straat gaan begeven, stelt het instituut, maar wel dat de mate van sympathie enorm is.

Angst of geen angst?

Le Parisien betoogt dat het de terroristen niet is gelukt de Fransen bang te maken. Als respondenten wordt gevraagd welke gevoelens overheersen, dan overheersen ‘woede’ , ‘verdriet’ en solidariteit boven angst: slechts 17 procent kruist dat laatste aan.

Maar of de Fransen bang zijn hangt wel af van de manier waarop je dat vraagt, bewijst dagblad Metro dat komt met een peiling waaruit blijkt dat de aanslagen wél hebben gezorgd voor angst onder de Fransen. 83 procent is bang voor nieuwe aanslagen in Frankrijk de komende weken. Dat is stukken hoger dan na 11 september 2001, toen lag dat percentage op 60 procent. De afgelopen maanden was volgens peilingen die zorg voor aanslagen onder Fransen al aan het stijgen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.