Bloemen- en plantenveiling Royal Flora Holland komt ruim 200 protesterende kwekers tegemoet. De bestaande plannen voor digitalisering van de veiling gaan vooralsnog in de ijskast. In overleg met de kwekers zal worden gezocht naar een andere manier om het zogeheten ‘beeldveilen’ in te voeren. Dat meldt Flora Holland op de eigen website.

Aanleiding voor het besluit is het felle protest van plantenkwekers deze week in EenVandaag  tegen het plan van de Flora Holland-directie om vanaf 4 oktober de verhandelde planten alleen nog op foto’s te projecteren. Nu nog komen de planten fysiek langs in de veilinghal. Kwekers maakten zich grote zorgen over de veranderingen omdat het volgens hen rechtstreeks in gaat tegen de aard van het vak. Planten, vinden ze, kan je niet kopen vanaf een foto, maar die moet je in het echt zien. De kwekers vreesden dat een digitale marktplaats zou leiden tot fouten, omdat planten in het echt er heel anders uit kunnen zien dan op de foto. De schadeclaims zouden dan bij de kwekers terecht komen. 

Te vroeg

Omdat Royal Flora Holland een coöperatie is zijn de kwekers eigenaar van de veiling. Ruim 200 van hen eisten deze week bij de directie een extra Algemene Ledenvergadering om de directie te dwingen de koers te verleggen. Op de website laat Royal Flora Holland weten dat er gisteren "goed overleg” heeft plaatsgevonden met de actiegroep die de kwekers hadden gevormd. “Royal Flora Holland begrijpt dat het stoppen met de fysieke karren voor de klok op 4 oktober 2017 te vroeg is omdat de benodigde beelden kwalitatief niet goed genoeg zijn.” Het veilingbedrijf zegt dat er op de extra ledenvergadering nieuwe afspraken worden gemaakt over hoe de plannen, met hulpmiddelen voor kwekers en kopers, alsnog kunnen worden ingevoerd. 

Eerder hield azaleaforceerder Paul Barense een pleidooi tegen ditigalisering van de veiling:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.