Een flinke domper voor kwekers en handelaren in Aalsmeer. Afgelopen zomer streden ze voor het behoud van de veilingklok, en meenden dat ze hadden gewonnen. De klok zou blijven, beloofde de directie van de veiling. De digitalisering die de directie van de veiling wilde invoeren was van de baan. Maar nu, enkele maanden later, blijkt dat hun overwinning niets waard is.

Tientallen miljoenen bloemen en planten veranderen dagelijks op de veilingklokken van eigenaar. De bloemenveiling in Aalsmeer is de grootste ter wereld en wil dat in de snel digitaliserende wereld ook blijven. In 2014 stippelde de veiling een strategie uit naar het jaar 2020.

Digitalisering

Een belangrijk onderdeel van de digitalisering is het beeldveilen. Daarbij worden bloemen en planten niet meer fysiek voor de veilingklokken gevoerd.

Bij een fysieke veiling gaan de karren met planten zichtbaar tijdens het veilproces langs de veilingklokken. Handelaren kunnen de producten dus live laten zien aan de klant. Dat is niet meer het geval bij beeldveilen.

De kwekers en handelaren zijn het wel eens met verdere digitalisering, maar willen ook graag de fysieke veiling behouden.

We zijn in het ootje genomen

Plantenkwekers en handelaren voelen zich bedonderd 

Fysieke veiling

Plantenkwekers die straks in Aalsmeer via de klok verkopen, worden binnenkort met hoge kosten geconfronteerd. Handel via de klok wordt dan veel duurder. En vooral de kleine kwekers en handelaren draaien daarvoor op. Grote kwekers krijgen juist korting. 

Aanvankelijk wilde de bloemenveiling begin oktober volledig op beeldveilen bij de planten overgaan. Bij bloemen is dit al gebeurd. Vandaag kunnen de leden van de coöperatie Royal Flora Holland tijdens de Algemene Ledenvergadering stemmen over de tariefwijzigingen.