PVV-Kamerlid Fleur Agema reageert op de noodklok die huisartsen luiden in EenVandaag over het wegvallen van de spoedzorg in en om Lelystad.

Huisartsen zien dat de veiligheid van patiënten in het geding is nu ze vaak lang en ver moeten reizen, terwijl ze accuut zorg nodig hebben. Fleur Agema: "Als het verhaal van de huisartsen klopt dat mensen invalide raken of mogelijk zelfs overlijden, dan is het wat mij betreft het einde van minister Bruins."

Sinds het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen moeten patiënten voor complexe spoedzorg uitwijken naar ziekenhuizen in bijvoorbeeld Harderwijk en Almere. Maar met enige regelmaat hebben die geen capaciteit om deze patiënten op te vangen en te behandelen en moeten ze nog verder rijden.

Huisarts Cindy Netten: "In de situatie die nu is ontstaan, is de kans groot dat een patiënt die in een levensbedreigende situatie terechtkomt, te laat in het ziekenhuis komt. En daardoor mogelijk komt te overlijden."

Debat

Agema riep eerder op tot een parlementair onderzoek over het wegvallen van de ziekenhuizen. Dat kreeg ze niet voor elkaar. Wel heeft ze een debat aangevraagd om minister Bruins op te roepen de verdwenen eerste hulpposten opnieuw en volledig operationeel te maken.