Huisartsen in en om Lelystad maken zich grote zorgen. Na het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen moeten patiënten voor spoedzorg uitwijken. Dat duurt lang en soms zelfs te lang, waardoor er doden kunnen vallen.

"In de situatie die nu is ontstaan, is de kans groot dat een patiënt die in een levensbedreigende situatie terecht komt, te laat in het ziekenhuis komt en daardoor mogelijk komt te overlijden." Dat zegt huisarts Cindy Netten uit Lelystad.

Uitwijken naar andere ziekenhuizen

Patiënten rond Lelystad moeten nu vooral uitwijken naar ziekenhuizen in Harderwijk en Almere, al snel een half uur rijden. Maar soms is daar geen plek en moeten huisartsen flink rondbellen voor ze ergens terecht kunnen.

Netten: "We moeten echt leuren met patiënten. Zo was er was een patiënt uit Lelystad, waarvoor we hebben gebeld met ziekenhuizen in Harderwijk, Zwolle, Almere en Amsterdam. Daar was allemaal geen plek. Uiteindelijk is het ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen geworden. Deze patiënt heeft het net overleefd, doordat 'ie vooraf gestabiliseerd was. Je moet er toch niet aan denken wat er allemaal mis had kunnen gaan."

Huisarts Cindy Netten: “In de situatie die nu is ontstaan, is de kans groot dat een patiënt die in een levensbedreigende situatie terechtkomt, te laat in het ziekenhuis komt. En daardoor mogelijk komt te overlijden.”

Zorg mijden

Ook bestaan er zorgen over zogeheten zorgmijders. Huisarts Berend Jansen uit Swifterbant legt uit dat het veelal om een wat oudere en armere populatie gaat. En die mensen willen naar hun vertrouwde ziekenhuis kunnen en niet ver moeten reizen.

"Zo had ik een patiënt, een oudere dame, die na een hersenbloeding liever thuis bleef. Zij zag een opname buiten Lelystad niet zitten. We hebben haar thuis behandeld, maar dat is eigenlijk onwenselijk. De bloeding kan verergeren."

Jansen wijst verder op de risico's bij bijvoorbeeld verloskunde in de regio. "Wat denk je van zwangere vrouwen in Urk? Die moeten zo'n 42 minuten rijden voor ze bij een ziekenhuis zijn. Daar gaan brokken van komen."

Incidenten melden

Jos Visser richtte onlangs de Stichting Actie Behoud Ziekenhuis Lelystad (BZL) op. Hij roept Flevolanders op om incidenten te melden die het gevolg zijn van het wegvallen van de IJsselmeerziekenhuizen. Hij herkent de zorgen van de huisartsen en zegt zelf al zeker tussen de 15 en de 20 ernstige gevallen te kennen.

"We hebben een aantal keren meegemaakt dat mensen met spoed niet terecht kunnen in Lelystad en dan maar moeten zien of ze in Harderwijk of in het Flevoziekenhuis terecht kunnen. Uiteindelijk heeft een kind met een acute blindedarmontsteking zijn operatie helemaal in Amsterdam gehad".

Agema (PVV): minister is de grip kwijt

Fleur Agema, Tweede Kamerlid van de PVV, is geschrokken van de verhalen. "Mensen komen in levensbedreigende situaties, doordat de spoedeisende hulp niet aanwezig is en de minister heeft daar niets aan gedaan. We zagen in oktober al dat hij de grip is verloren en die heeft hij nog steeds niet terug."

Als het aan de PVV-politica ligt wordt het zorgstelsel zodanig aangepast dat de zorgverzekeraars een stuk minder macht krijgen. "Maar daar moeten we de rest van de Kamer nog in meekrijgen", aldus Agema.

Huisartsen in en om Lelystad maken zich grote zorgen. Na het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen moeten patiënten voor spoedzorg uitwijken. Dat duurt lang en soms zelfs te lang, waardoor er doden kunnen vallen.
info

Oproep

Ben je of ken je iemand die als gevolg van de sluiting van het ziekenhuis in Lelystad in problemen is gekomen? Dan horen we graag je verhaal. Mail daarvoor naar Barbara van Gool.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.