De Belastingdienst heeft circa 100 malafide belastingadviseurs in het vizier die frauderen met de belastingaangiftes van hun klanten. Vele duizenden Nederlanders zijn door hun toedoen voor miljoenen euro’s gedupeerd. 

Dat zegt de leider van een speciaal fraudeteam van de Belastingdienst en de FIOD, Han Wijers, in EenVandaag. Gedupeerde burgers krijgen te maken met hoge naheffingen die in de vele duizenden euro’s kunnen lopen. Daarnaast hebben deze mensen een verhoogd risico-profiel en worden een aantal jaar extra gecontroleerd. Volgens de Belastingdienst staan er inmiddels zo’n 75.000 Nederlanders op een ‘zwarte lijst’.

De Belastingdienst krijgt van het kabinet jaarlijks ruim 150 miljoen euro extra om misbruik, fraude en witwassen op te sporen en aan te pakken. De fiscus heeft daarvoor onder meer een speciaal team opgericht om de fraude met inkomstenbelasting en toeslagen te bestrijden. Dit team richt zich op dienstverleners die de fraude mogelijk maken of veroorzaken, zoals belastingadviseurs of –consulenten, maar ook gastouders of verhuurders. In 2014 onderzocht dat team 46 zaken rond dit soort malafide dienstverleners, vorig jaar waren het er 79.

Robin Hoods

In totaal heeft de Belastingdienst nu ongeveer 100 belastingadviseurs in het vizier die burgers helpen aan valse aftrekposten. Een deel is al opgespoord, en wordt vervolgd, maar een deel nog niet. De adviseurs voeren niet bestaande zorgkosten op, of verzinnen schenkingen die nooit zijn gedaan. Als de fraude wordt ontdekt, worden de betrokken burgers geconfronteerd met soms torenhoge naheffingen. Zo sprak EenVandaag met gedupeerden die tot 19.000 euro moesten terugbetalen. Toch handelen de adviseurs niet altijd uit eigen gewin, aldus de Belastingdienst. "Je hebt de Robin Hoods, die hebben het gevoel dat ze op die manier voor mensen nog een centje bij moeten verdienen”, aldus Wijers. ,,Dat is natuurlijk niet de geoorloofde manier, je betaalt het tenslotte niet uit eigen zak. Er zijn ook adviseurs die er aan verdienen, door op deze manier klanten te werven."

Beroepsverbod

Het Openbaar Ministerie vervolgde de afgelopen drie jaar 21 malafide adviseurs, die ook allemaal werden veroordeeld. ,,De straffen variëren van een werkstraf tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen, afhankelijk van het fiscale nadeel”, aldus officier van justitie Dop Kruimel in EenVandaag. ,,Ook kan de rechter een beroepsverbod opleggen. De hoogste straf die is opgelegd in een zaak is 30 maanden celstraf, waarvan 10 voorwaardelijk.” Individuele belastingplichtigen zijn nog niet vervolgd voor aangiften die ze hebben laten verzorgen door een belastingadviseur. Kruimel: ,,Maar als iemand opzettelijk een onjuiste aangifte indient, dan kun je daarvoor vervolgd worden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.