Fietskoeriers bundelen hun krachten voor betere arbeidsvoorwaarden. Zo’n 170 bezorgers hebben zich al aangemeld bij de ‘Riders Union’. Eén van de belangrijkste missies: het tegengaan van schijnzelfstandigheid.

Van loondienst naar ZZP

De koeriers verwijten bedrijven als Deliveroo en UberEats alleen nog maar zzp’ers in te huren. Eén van hen is Yorick Bleijenberg (23), die anderhalf jaar geleden voor Deliveroo begon te werken als maaltijdbezorger. Inmiddels is zijn bijbaan uitgegroeid tot zijn hoofdinkomen. Naast Bleijenberg rijden er in Nederland nog zo’n 2000 andere koeriers voor Deliveroo in twaalf steden. Zo’n 1500 restaurants laten hun maaltijden inmiddels bezorgen door de bezorgdienst.

In mei kondigde het van oorsprong Britse bedrijf over te willen gaan op zzp’ers in plaats van bezorgers in loondienst. Volgens Deliveroo komt het daarmee tegemoet aan de wens van veel koeriers, die in een enquête aangaven veel waarde te hechten aan flexibiliteit en het zelf indelen van roosters. Het bedrijf zegt bovendien dat de verouderde arbeidswetgeving niet meer past bij online platforms als Deliveroo.  
 

Risico's afwentelen

Maar volgens de Riders Union is de bezorgdienst er alleen op uit werkgeverspremies te vermijden en risico’s af te wentelen op zijn koeriers. Zij krijgen als zelfstandige weliswaar een hoger inkomen, maar moeten zelf hun pensioen regelen, een verzekering afsluiten en draaien ook zelf op voor inkomstenderving bij ziekte. 

Soortgelijke discussies over schijnzelfstandigheid speelden eerder ook bij taxidienst Über, maar ook bij postbedrijf PostNL dat zzp’ers als pakketbezorger liet werken, maar wel allerlei eisen aan hen stelde. Op die manier is van vrij ondernemerschap geen sprake, zeggen critici, maar van een verkapt dienstverband. Na ophef besloot PostNL nieuwe bezorgers weer vast in dienst te gaan nemen. 

Linkse partijen als PvdA en SP en de vakbonden FNV en CNV ondersteunen het protest van de koeriers. De laatste overweegt een rechtszaak tegen het bedrijf. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.