Waar de ene sector personeel werkloos naar huis moet sturen, zit de ander te springen om personeel. Aspergeboer Erik Verhoeven en cateraar Gijs van der Velden bundelen de krachten om elkaar door de coronacrisis te helpen.

Erik Verhoeven is al meer dan 20 jaar aspergeboer in het bedrijf dat zijn vader 45 jaar geleden startte. Het bedrijf levert gewoonlijk veel asperges aan de horeca, maar door de coronacrisis is zijn afzetmarkt grotendeels verdwenen.

Twaalf Polen

Daarnaast kampt de boer met een personeelstekort voor de oogst. "Normaal gesproken zouden hier nu twaalf Polen werken om de asperges te oogsten. Maar omdat de grenzen van Duitsland nu dicht zijn, zijn er nu maar twee. En dat is veel te weinig om de oogst, die maar een korte periode kent, binnen te halen."

Lees ook

Het cateringbedrijf Cookaholics van Gijs van der Velden heeft juist het omgekeerde probleem. Zijn personeel, van koks tot kantoorpersoneel, heeft nu geen werk om handen omdat de horeca en evenementen zijn stilgevallen.

Coronapijn verzachten

Accountant Geert Leijen heeft veel contacten in de horecawereld. Hij sprak horeca-ondernemers die van de een op de andere dag hun bedrijf stil moeten leggen. Geen inkomsten, personeel dat thuiszit en doorlopende vaste lasten. Aan de andere kant hoorde hij juist van aspergeboeren die zitten te springen om personeel en hun product niet meer kunnen afzetten.

"Als we die twee partijen nu eens bij elkaar brengen en nieuwe initiatieven ontplooien, dan kunnen de coronapijn verzachten." Leijen pleegt wat telefoontjes en al snel blijkt dat veel ondernemers uit boerenland en horeca iets in dit initiatief zien. Onder hen aspergeboer Erik Verhoeven uit Cromvoirt en cateringbedrijf Cookaholics uit Waalwijk.

Lees ook

Drive-thru

Gijs van der Velden meldde zich dan ook direct aan voor het initiatief van Leijen. Vijf tot zes van zijn personeelsleden gaan nu aan de slag bij het aspergebedrijf van Erik Verhoeven. De asperges die door hen worden geschild en gesorteerd gaan daarna naar de keuken van Cookaholics om bereid te worden tot maaltijden.

Van der Velden heeft speciaal voor dit project een drive-thru gebouwd, zodat de aspergemaaltijden kunnen worden opgehaald. Het kantoorpersoneel helpt mee bij de bezorging. Hij is enthousiast over dit initiatief en hoopt dat het ook na de coronacrisis blijft bestaan. "De korte keten, de lokale ondernemer, dat is wat mij betreft de toekomst."

Bewustwording

Aspergeboer Verhoeven beaamt dit: "Ik hoop dat men nu bewuster wordt van voedsel en waar het vandaan komt. Dat je weet dat eten niet uit de fabriek komt, maar gezond van het land wordt gehaald, door lokale boeren. Als die bewustwording nu door de coronacrisis wordt vergroot, dan zie ik dat als positief punt."

Lees ook

Geert Leijen is blij dat zijn initiatief wordt omarmd. "Ik ben blij dat ik de lokale ondernemers zo kan helpen. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat de boer nu een eerlijke prijs krijgt voor zijn product."

'Lichtpunt in deze corona-ellende'

Volgens de initiatiefnemer zou Erik op de veiling niks krijgen voor zijn asperge-overschot. "Dat zie je nu ook bij de bloementeelt. Door dit initiatief wordt een eerlijke prijs voor een eerlijk product geleverd. Voor mij is dat een lichtpunt in deze corona-ellende."

Over de toekomst van zijn aspergekwekerij is Erik resoluut. "We bestaan al 45 jaar en zijn een echt familiebedrijf. Wij gaan niet zomaar failliet."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.