Jaarlijks overlijden er ongeveer 50 kinderen door toedoen van hun ouders. Veel van deze ouders kampen met een verstandelijke beperking, ernstige verslavingen of ze hebben psychische problemen. Moeten falende ouders verplicht aan de anticonceptie om dit soort gebeurtenissen te voorkomen?

De aanleiding voor deze discussie is de gruwelijke dood van Daniella van Bergen. Zij werd doodgeslagen door haar stiefvader.

Lucie Kessens werd opgevoed door zwakbegaafde ouders en heeft een zware jeugd gehad. Haar ouders verwaarloosden haar. Ze gebruikt haar ervaring nu om lezingen te geven aan professionals, hoe moeten zij omgaan met zwakbegaafde gezinnen.

Lucie is voorstander van verplichte anticonceptie. ‘Ik spreek uit ervaring. Wie kan met de hand op zijn hart zeggen dat wetgeving rondom verplichte anticonceptie bij bewezen falend ouderschap onrechtvaardig is?’

De William Schikker Groep laat zien dat het ook anders kan. Zij begeleiden de ouders van baby Hendrikus, die inmiddels al 7 is. Het gaat heel goed met hem en hij woont bij zijn zwakbegaafde ouders. Volgens de William Schikker Groep is dat dus mogelijk.

In EenVandaag een gesprek met Lucie Kessens, directeur Jeugdbescherming Martin Sitalsing en Marjan Boertjes, directeur van de William Schikker Groep.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.