Facebook moet ouders van een overleden meisje, waarvan onduidelijk is of er sprake is van zelfdoding, toegang geven tot haar Facebook-account. De ouders willen op die manier zien of ze meer te weten kunnen komen over de doodsoorzaak.

Hun 15-jarige dochter belandde in 2012 voor een metro in Berlijn. Facebook veranderde de Facebook-pagina van de tiener in een zogeheten “herdenkingsstatus”. Hierdoor konden de ouders geen toegang meer krijgen tot de pagina van hun dochter. Uit privacyoverwegingen weigerde Facebook het account vrij te geven maar de Duitse rechter maakte daar korte metten mee. 

Digitale erfenis

De rechtbankvoorzitter stelt dat brieven en dagboeken ook worden overgedragen aan erfgenamen, digitale informatie hoort daar ook bij. Toch kan je bij leven ook heel veel regelen voor je digitale erfenis. Want als je onverwacht overlijdt, hoe komen nabestaanden dan in je telefoon, je accounts van Twitter, Facebook, Linkedin, Instagram? Of bij je Whatsapp of Telegram? 

De digitale erfenis, hoe regel je dat en wie mag wat bekijken?

Facebook na overlijden 

Voor nabestaanden is het lastig toegang te krijgen tot digitale informatie van je dierbare. Als een Facebook-gebruiker is overleden, zijn er drie mogelijkheden met het Facebook-profiel:

  • Verwijderen
  • Herdenkingsstatus geven
  • Gewoon laten bestaan

Wil je het profiel na overlijden verwijderen of aanpassen? Dan moet je altijd een verzoek doen bij Facebook. Facebook geeft nooit inloggegevens of wachtwoorden aan nabestaanden om het account aan te passen of te deleten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.