Facebook gaat zijn software om suïcidale gebruikers op te sporen in meer landen inzetten. Afgelopen maart begon Facebook in de VS met het geautomatiseerd scannen van berichten en reacties op teksten die kunnen wijzen op zelfmoordplannen. Dergelijke berichten komen vervolgens terecht bij een Facebookmedewerker die probeert de betreffende gebruiker te helpen.

Zij adviseren bijvoorbeeld om een hulplijn te bellen en nemen in sommige gevallen zelf contact op met de autoriteiten. In de afgelopen maand kwamen hulpverleners in ruim honderd gevallen in actie nadat de Facebook-software signalen detecteerde die wezen op een dreigende zelfmoord, schrijft CNN.

Vanwege het succes van de test in de VS heeft Facebook nu besloten om dit systeem ook in andere landen uit te rollen. Weke landen dat zijn, wil het bedrijf niet zeggen, maar Nederland zal daar nog niet tussen zitten. Vooralsnog kan het nog in geen enkel EU-land worden ingezet, vanwege de Europese privacyrichtlijnen die het op deze manier scannen en verzamelen van berichten verbiedt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.