"Het is een startpunt om eindelijk weer in die koloniale spiegel te kijken", vindt schrijfster en historica Lara Nuberg van de excuses die koning Willem Alexander maakte naar aanleiding van Nederlandse oorlogsmisdaden in het toenmalig Nederlands-Indië.

Ze is blij met de excuses van de koning, die er eerder nog niet leken te komen. Wel ziet ze het alleen als een startpunt. "Het is niet zo dat met de excuses iets wordt afgerond, maar eerder iets dat in gang wordt gezet." Want er is wat haar betreft nog veel te recht te zetten. "Ik denk dat het mede door deze excuses het narratief wordt veranderd." Lara kent het verhaal van twee kanten: die van haar Indonesische oma en die van haar joodse opa die als soldaat meedeed aan de politionele acties.

Verkeerd beleid

De excuses kwamen onverwacht, maar zijn niettemin meer dan welkom. "Het laat zien dat Nederland zich bewust is hoe krom het was dat wij na 5 jaar Duitse bezetting 120.000 soldaten naar Indonesië hebben gestuurd, waar met grote schaal geweld is toegepast tegen een bevolking die eigenlijk voor zijn vrijheid opkwam."

Met de excuses hoopt ze dat er een eind komt aan de discussie 'of we nou goed of fout waren in 45 - 50', waarmee ze doelt op de jaren van hardhandig Nederlands ingrijpen in Indonesië. "Het uitgangspunt wordt nu steeds meer: dit was gewoon verkeerd beleid, we hebben het verkeerd ingeschat. En van daaruit praten we nu verder."

Lees ook

Geschiedenisonderwijs

De koloniale geschiedenis noemt ze 'pijnlijk en gevoelig', ook voor de veteranen. "Mijn opa is er ook als jonge joodse jongen naartoe gegaan. Die hoopte ook iets goeds te doen. Maar het gaat echt om de overheid die zich uitspreekt dat daar iets verkeerd is gedaan, zonder dat die jonge jongens daarop worden aangekeken. Die zijn ook in die oorlog terechtgekomen vanwege de dienstplicht."

"Het is een startpunt om eindelijk weer in die koloniale spiegel te kijken. We hebben weinig besef van wat ons koloniale verleden heeft betekend. Het begint echt bij geschiedenisonderwijs, daar plant je het zaadje. Het is een eerste stap. De rechtszaken lopen nog, er loopt nog een onderzoek. Het is niet zo dat met de excuses iets wordt afgerond, maar eerder iets in gang wordt gezet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.