Weer zijn aangrijpende foto’s opgedoken uit het voormalige Nederlands-Indië waarop onder meer lijken te zien zijn liggend in een greppel. Aangenomen wordt dat ze om het leven zijn gebracht door executie.

De foto’s zijn ontdekt door Joost Lamboo, als vrijwilliger werkzaam in het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda. De foto’s en dia’s -in totaal 179 exemplaren-  lagen in een oude kluis van het bankgebouw waar het Verzetsmuseum nu in is gevestigd. Het beeldmateriaal is inmiddels bestudeerd door het NIOD (Nederlands Insituut voor Oorlogsdocumentatie) en wordt als authentiek beoordeeld.

Ontdekker Lamboo en museum-directeur Van Wijngaarden praten over de impact van het materiaal, een impact die wordt onderschreven door Indonesië-kenner Henk Schulte Nordholt. Het pleit wederom voor een groot, gedegen en breed onderzoek naar de politionele acties in Nederlands-Indië. Een onderzoek waar tot nu toe door de staat geen geld voor is verstrekt, terwijl het helemaal niet zoveel hoeft te kosten, aldus Schulte Nordholt. 

In Radio EenVandaag een gesprek met Wim van Raaij, Indië-veteraan. Ook spreken we met Schulte Nordholt.

Een terugkerende Nederlandse patrouille - ©

zes krijgsgevangen genomen strijders, behalve de meest rechtse man zijn ze allemaal nog erg jong - ©

Een aantal militairen van het Zeeuwse 1e bataljon 3e regiment infanterie “de Watermannen” - ©

Een groepsfoto van een aantal KNIL militairen - ©

Een colonne Nederlandse militaire voertuigen - ©

Een KNIL officier verhoort twee Indonesische mannen, de sfeer lijkt gemoedelijk - ©

Zes doodgeschoten Indonesische mannen in een ondiepe greppel, hun onderlichamen zijn afgedekt met stro. Deze foto vertoo - ©

twee vrij jonge dode Indonesiers in een gat in de grond - ©

Een aantal Indonesiers staat langs de weg met het duimpje omhoog, maar het gezicht van de tweede man links spreekt boekd - ©

landing Nederlandse troepen - ©

Het 5e Bataljon KNIL Andjing NICA marcheert door Bandung, op de achtergrond het Savoy Homann hotel - ©

Indonesische jongeren bestormen een auto - ©

Een KNIL soldaat bewaakt twee gevangen die verhoord worden - ©

Nederlandse militair staat zich te scheren - ©

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.