Gewapende overvallen, ontvoeringen, ripdeals. Eric heeft een crimineel cv waar je u tegen zegt. Toch keerde hij na een kwart eeuw de onderwereld de rug toe en heeft hij een nieuwe missie. "Als ik één jochie op het rechte pad kan houden, ben ik al blij."

Hij vindt het confronterend als hij eraan terugdenkt en is bepaald niet trots op wat hij allemaal op zijn kerfstok heeft. "Ik heb echt alles uitgespookt wat God verboden heeft. Als ik de hele lijst zou opnoemen, zijn we nog wel een tijdje bezig", zegt Eric (50) met enige schroom.

Gewapende overvallen

Vooral het leed dat hij "gewone mensen" heeft aangedaan, achtervolgt hem bijna dagelijks. "Kijk, criminelen vragen erom, daar heb ik nul medelijden mee. Dan had je maar niet in dat wereldje moeten stappen. Maar als het gaat om gewone burgers die bijvoorbeeld bij een overval betrokken raakten. Dat zijn gewoon mensen die van hun werk kwamen, die niet gevraagd hebben om al die ellende. Dit zijn mannen en vrouwen die soms voor hun hele leven getraumatiseerd zijn."

Als hij aan zijn slachtoffers terugdenkt, is er één vrouw die meteen in zijn gedachten komt: een winkelbediende van een supermarkt die door Eric gedwongen werd om de kluis te openen. "Deze vrouw was zo bang, ik stond oog in oog met haar. Ik hield een pistool tegen haar hoofd en zei: 'Als je nu niet meteen die code invoert, schiet ik een kogel door je kop.' Die blik in haar ogen vergeet ik nooit meer."

Ex-crimineel Eric vertelt hoe hij bij een gewapende overal een vrouw onder schot hield.

'Ik heb nachtmerries over wat ik haar heb aangedaan'

Vlak na deze gewapende overval wordt Eric opgepakt en moet de vrouwelijke winkelbediende de dader aanwijzen uit een rijtje mannen. Ze herkent Eric meteen. "Ze zag meteen dat ik de dader was. Er zat een spiegelwand tussen. Ik kon met geen mogelijkheid bij haar komen, toch viel ze meteen flauw toen ze mij zag."

"Kun je nagaan wat een enorme impact die overval op haar gemaakt heeft. Later las ik in de stukken terug dat deze vrouw alles was kwijtgeraakt en zelfs niet meer kon slapen zonder pillen. Over deze dame heb ik nog steeds nachtmerries, over wat ik haar heb aangedaan."

Altijd over de schouder kijken

Inmiddels heeft Eric de georganiseerde misdaad vaarwel gezegd, maar dat was volgens hem niet makkelijk. "Het is ook niet zonder gevaar. Je houdt heel lang het gevoel dat je over je schouder moet kijken. Daar heb je een soort zesde zintuig voor ontwikkeld als crimineel."

Het duurde lang voordat hij écht de onderwereld uitstapte. "Het blijft in het begin heel lucratief, je bent zo gewend aan dat leven. Ik loste alles in mijn leven op met geweld. Daarmee breken was heel lastig. Het zit in je hele systeem."

Lees ook

'Pubers kun je nog raken met mijn verhaal'

Nu heeft hij een nieuwe missie in zijn leven. Als voorlichter trekt hij langs scholen. Met het EPJO-programma en probeert hij met zijn rauwe levensverhaal leerlingen uit de greep van de misdaad te houden.

"Op de middelbare school hebben ze de leeftijd dat je nog echt tot ze door door kunt dringen. Toen ik in de twintig was, had ik mijn keuze allang gemaakt en kon ik door niemand worden meer worden tegengehouden. Ook mijn moeder had geen enkele invloed meer op mij. Deze pubers kun je nog wel raken met je verhaal."

'Ik zie meteen waar de rotjochies zitten'

Als hij voor de klas staat, spreekt Eric met harde en duidelijke toon. En weet hij precies tot welke kinderen hij zich moet richten. "Als ik het lokaal binnenkom, zie ik gelijk waar de rotjochies zitten. Dat zie je aan de hele houding en hun mimiek. Maar ook die gastjes kun je nog beïnvloeden, denk ik. Met heldere taal van de straat."

Eric kan zichzelf niet vergeven voor gruwelijke dingen die hij gedaan heeft in zijn criminele verleden.

Volgens Eric is het heel dankbaar en mooi werk, omdat je echt verschil kunt maken. "Ik had eens een klein jochie die na de les naar mij toe kwam. Hij zei dat hij vaak last had van groepsdruk, maar dat hij in de toekomst daar niet meer aan wilde toegeven."

Jongeren uit de klauwen van misdaad houden

"Hij gaf me een knuffel en beloofde me zijn ouders trots te zullen maken. Daar krijg ik tranen van in mijn ogen. Al kan ik maar één zo'n jochie op het rechte pad houden, dan ben ik al blij. Hier doe ik het voor. Jongeren uit de klauwen houden van de misdaad."

Ondanks zijn nieuwe leven blijven de demonen uit het verleden terugkomen. "Vooral als ik drink, komt alles weer naar boven. Dat doe ik om die reden ook niet meer. Gelukkig heb ik een zoontje. Die geeft mij zoveel levensvreugde en zorgt er ook voor dat de spoken van vroeger in hun schuurtje blijven. Zonder hem had het voor mij allemaal niet meer zo gehoeven denk ik."

info

Podcast 'Daders'

In een nieuw seizoen van de AVROTROS-podcast 'Daders' praten moordenaars, terroristen en andere zware criminelen over hoe zij tot een gruwelijke daad kwamen. De podcast is onder meer te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en NPO Radio 1.

Daders - Eric

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.