Hij runde een complete drugslijn tussen Nederland en Marokko, verdiende 25.000 euro per uur en wilde zijn rivalen laten liquideren. In de podcast Daders vertelt Joop Gottmers uitgebreid zijn verhaal. "Ik was tot alles in staat."

Gottmers gold als één van grootste drugscriminelen van zijn tijd. Hij was op dat moment kickbokser en moest naar eigen zeggen niks hebben van drugs. Toch zegt hij zelf dat hij bij toeval in de cokehandel terecht komt. "Ik rolde er heel makkelijk in. Maar het is net een soort moeras, als je erin stapt, zak je steeds verder weg." Na zijn eerste keer drugs koerieren gaat het hard. Hij wordt ook een grote speler in de handel van amfetamine en hasj. Hij deed er dan ook alles om zijn drugsimperium te beschermen.

Strijd tegen mocromaffia al verloren

Hij ziet ze vaak voor zich, jongens die dreigen af te glijden. Over de huidige generatie drugscriminelen en met name de mocromaffia heeft hij een scherpe mening. "Deze gasten zijn zo meedogenloos. Vroeger was er nog een soort van respect, dat is er gewoon niet meer."

De liquidatie van advocaat van Wiersum heeft de situatie volgens de ex-drugsbaron alleen maar verder op scherp gezet. Dat is toch bizar. Als een advocaat kunt vermoorden, dan kun je ook je eigen moeder omleggen. Ik vrees echt dat we strijd tegen de mocromaffia al verloren hebben.

Lees ook

Naakt in een ravijn gegooid

"Ik liep dag en nacht met een pistool rond en droeg standaard een kogelwerend vest. Totaal meedogenloos en verslaafd was ik in die tijd. En altijd op mijn hoede. Het waren transporten waar miljoenen van afhingen."

Eén van de meest gruwelijke acties haalt Joop uit als hij het aan de stok krijgt met een partner uit Turkije. "Ik was zo woest op deze man. Hij had me zo bedrogen. Ik moest en zou hem vinden. Dat is uiteindelijk gelukt. Zijn haar knetterde van angst toen ik een pistool op zijn hoofd zette. Uiteindelijk hebben we hem naakt in een ravijn gegooid."

Joop: "Hij had mij belazerd voor 275.000 gulden."

Pistool op hoofdje dochtertje

Het loopt volledig uit de hand als Joop in een drugsoorlog terecht komt met een andere bende. Eén van zijn rivalen uit de onderwereld rukt zijn dochtertje uit de kinderwagen en zet een pistool op haar hoofdje.

"Ze hadden nu aan mijn dochtertje gezeten. Ik was in alle staten. De mensen die dit op hun geweten hadden moesten allemaal sterven." Zo vertelt hij.

Opdracht tot liquidatie

In deze explosieve gemoedstoestand neemt Joop een resoluut besluit. .Via een contact in Joegoslavië geeft hij de opdracht zes mensen te te laten liquideren."Ik belde een bekend contact van mij. Binnen een mum van tijd was het geregeld."

Op het nippertje blijft een groot bloedbad achterwege. "Deze hitteams waren al in Nederland. Die kun je niet zomaar even afbellen. Gelukkig voor deze gasten waren ze zelf inmiddels zelf opgepakt door de politie. Anders waren ze hoogstwaarschijnlijk alle zes vermoord."

Joop: "Iedereen moest sterven."

Inkeer en geloof

Joop zit jarenlang in de gevangenis, maar komt uiteindelijk tot inkeer en geloof. Inmiddels geeft hij zelfs lezingen op scholen om jongeren te behoeden vooral niet het criminele pad op te gaan.

info

Podcast 'Daders'

In de AVROTROS-podcast 'Daders' praten ex-tbs'ers openhartig over hun gruweldaden, maar ook over hoe het systeem van binnenuit werkt. De podcast is te onder meer te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en NPO Radio 1.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.