Voor het eerst na het Griekse ‘nee’ komen vanavond de regeringsleiders van de Eurolanden weer samen in Brussel. De grote vraag is of de geldschieters na dit weekend nog zin hebben de portemonnee te trekken om Griekenland overeind te houden. 

Zeker omdat bij veel leiders de achterban het geduld heeft verloren; belangrijk, want een deal moet vaak nog door de nationale parlementen worden goed gekeurd. Wat is de agenda van de 19 eurolanden aan tafel? Wat zijn de belangen? Gaat het lukken om binnen de verdeelde eurozone op kort termijn de neuzen dezelfde kant op te krijgen? We spreken hierover met coördinator Europa van het Instituut Clingendael Adriaan Schout en Tom de Bruijn, oud-topdiplomaat in Brussel. Ook een verslag vanuit Athene van verslaggever Tom van 't Einde. Politiek commentator Kees Boonman reageert in de studio.

Hervormingen geslikt

Gisteravond hadden Angela Merkel van Duitsland en Francois Hollande van Frankrijk een vooroverleg. De twee grootste economieën van Europa concludeerden open te staan voor onderhandelingen, op voorwaarde van een goed voorstel van de Grieken. Maar zij bepalen niet alleen de koers.

Naast de traditionele Duits/Franse as zitten vanavond ook landen als Spanje, Portugal en Ierland aan tafel. Deze landen hebben wel de hervormingen geslikt die Europa ze oplegde. Kunnen zij hun eigen bevolking uitleggen dat de Grieken een versoepeling krijgen? Ook Slowakijke, Slovenië, Letland, Estland, landen met economieën die lang niet zo welvarend zijn als andere lidstaten zitten aan tafel. Zij fronsen de wenkbrauwen bij het geklaag van de Grieken. Zo twitterde de Slowaakse minister van Financien Peter Kazimir de afgelopen dagen: