Palestina moet 'in principe' worden erkend als zelfstandige staat. Dat is de uitkomst van een stemming van het Europees Parlement in Straatsburg. Voorwaarde is wel dat er vooruitgang wordt geboekt in de vredesbesprekingen met Israël.

In het EP stemde een ruime meerderheid voor erkenning. Definitieve erkenning heeft echter nog wel tijd nodig. De EP is voor een tweestatenoplossing waar Israël en Palestina vreedzaam als buren naast elkaar kunnen leven.

De stemming is symbolisch, aangezien alleen landen elkaar kunnen erkennen. Het feit dat er nog niet veel EU-landen Palestina erkend hebben, geeft deze uitkomst aanzienlijk gewicht. IJsland erkende Palestina als eerste Europese land in 2011. Zweden deed dit als eerste EU-land eerder dit jaar.

Erkenning is voor veel landen een heikel punt. Er zitten nogal wat haken en ogen aan. Toch zijn er steeds meer West-Europese landen die een aanzet doen tot erkenning. 

Het CDA in Europa wilde er wel aan toevoegen dat het onder de eerder genoemde voorwaarde is. 'Van onmiddelijke erkenning is geen sprake.'

EenVandaag maakte vorige week een reportage over de mogelijke erkenning van Palestina.

Kijk de reportage hier terug: