Het Nederlandse flitsfaillissement voldoet niet aan de Europese wet- en regelgeving, oordeelt het Europees Hof vandaag. Daarmee stellen ze ontslagen medewerkers van kinderopvangorganisatie Estro in het gelijk. De uitspraak heeft verstrekkende gevolgen voor flitsfaillissementen in Nederland. 

Kinderopvangorganisatie Estro ging in 2014 failliet. De organisatie ging direct daarna door in afgeslankte versie, onder de naam Smallsteps. Vier van de duizend ontslagen werknemers lieten het er niet bij zitten.

Oude baan en achterstallig salaris opeisen

Met hulp van de FNV hebben zij het flitsfaillissement en hun ontslag aangevochten. Nu hebben zij dus gelijk gekregen van het Europees Hof: omdat de faillissementen niet aan de wet- en regelgeving voldoen hadden de werknemers niet op straat mogen worden gezet.

Deze uitspraak opent de mogelijkheden voor ontslagen medewerkers hun oude baan op te eisen. Het personeel dat wel mee over ging, maar een lager loon moest accepteren, kan weer aanspraak maken op het oude salaris. Dat soort claims zouden alsnog tot het omvallen van Smallsteps  kunnen leiden.

Andere bedrijven

Andere voorbeelden van bedrijven waar een flitsfaillissement plaatsvond zijn garnalenpeller Heiploeg, de Schoenenreus, lingeriebedrijf Marlies Dekkers en webshop Neckermann. Ook ex-werknemers van die bedrijven kunnen mogelijk profiteren van de uitspraak.

EenVandaag spreekt met Astrid Schenk. Zij werd na 29 jaar ontslagen en is dolgelukkig dat het Hof haar in het gelijk heeft gesteld. In de studio reageert advocaat en flitsfaillissementkenner Jordy Hurenkamp. Hij schreef ook een artikel over de uitspraak. 

Bekijk hieronder een eerdere reportage die EenVandaag maakte over de rechtszaak over de flitsfaillissementen. 

update
clock 22-06-2017 17:13

Reactie van Smallsteps

Bij acute problemen, zoals toen bij Estro in de kinderopvang, spelen de belangen van de werknemers en die van de ouders met hun kinderen op doorgaande dienstverlening. Failliet gaan betekent immers voor beide van de ene dag op de andere voor een gesloten deur staan.Smallsteps heeft destijds naar eer en geweten conform de in Nederland gangbare prepack praktijk gehandeld, onder toeziend oog van een Curator / Rechter commissaris, om niet alleen zo veel mogelijk kinderopvang voor werkende ouders te waarborgen, maar ook om 2600 banen mogelijk te maken. Tegelijkertijd betreuren wij uiteraard ten zeerste dat niet voor alle ex-Estro medewerkers een baan kon worden gecreëerd.In de kinderopvang is vertrouwen het hoogste goed en Smallsteps zal te allen tijde zich verantwoordelijk opstellen, maar wil benadrukken dat het nu aan de Nederlandse rechter is om het oordeel van het Europese hof te betrekken in zijn oordeel.Smallsteps vindt het van groot belang dat er helderheid verschaft wordt rondom prepacks en de daaraan gekoppelde rechten voor werknemers in zijn algemeenheid.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.