Egypte en Syrië besluiten tot een samenspanning tegen het Joodse Israël, en twee dagen later sluit ook Jordanië zich hierbij aan. Een heel belangrijke handelsroute voor Israël, de Straat van Tiran, wordt hermetisch afgesloten en voorbereidingen voor een oorlog worden getroffen. Maar Israël blijkt zeer doortastend. 5 Juni 1967 deelt ze de eerste klap uit en beslecht de oorlog in een krappe week. 40 Jaar na dato blikt EénVandaag terug op deze Zesdaagse Oorlog. Met onder andere Hans Knoop, destijds correspondent in Israël voor de Telegraaf, wordt gezocht naar de blijvende betekenis van dit conflict.

Pyrrus-overwinning

Met het verslaan van de drie Arabische buurlanden Egypte, Syrië en Jordanië verdriedubbelde Israël haar grondgebied. Maar de Glorieuze Oorlog, die de Joden na de Holocaust voor het eerst weer het idee gaf dat God misschien toch aan hun kant stond, lijkt 40 jaar later vooral een Pyrrus-overwinning. Een oplossing in het Arabisch-Israelisch conflict bracht de oorlog niet.Naast Hans Knoop ook aandacht voor Radi Suudi, Palestijnse Nederlander die als jongetje van 10 zijn vader tijdens de Zesdaagse Oorlog voor het eerst zag huilen. En voor Yael Dayan, dochter van de legendarische Minister van Defensie Moshe Dayan die in 1967 een belangrijke rol speelde bij de verovering van Oost-Jeruzalem.

De achtergronden

Op YouTube een uitgebreide documantaire van Battlefield Detectives. Hierin is aandacht voor het ontstaan van de spanningen die uiteindelijk zouden leiden tot deze militaire bosting en de oorlogsstrategieën van onder andere Israël.

Forum

U kunt over dit onderwerp meepraten op ons forum.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.