Vandaag plofte hij weer bij Turkse Nederlanders op de mat: een brief over de verkiezingen in Turkije. De brief is ondertekend door Erdogan als partijleider, maar ook als president van Turkije. Hij noemt de Turkse Nederlanders prominente en zeer belangrijke onderdanen van het land.

Opvallend genoeg roept  Erdogan de Europese Turken niet letterlijk op om op hem te stemmen. Hij zegt wel dat het referendum in 2017 dankzij ‘jullie stem’ een succes was en dat het bij de komende verkiezingen van 24 juni weer zo kan zijn.

In 2015 en 2017 stuurde de AK-Partij van Erdogan soortgelijke brieven rond. De Nederlandse regering was daar toentertijd niet blij mee en de Turkse ambassadeur werd op het matje geroepen. Kennelijk heeft dit niet veel indruk gemaakt, de brieven zijn gewoon weer op de post gegaan.

Turkse verkiezingen verdeeld Turkse Nederlanders; voor of tegen Erdogan.

Niet alle Turken zijn gecharmeerd van dergelijke post. En soms wordt de brief verkeerd bezorgd, zoals bij de Groninger Merijn Goris.

De stem van Nederlandse Turken kan wel eens doorslaggevend zijn in de komende Turkse verkiezingen. In de polls gaan Erdogan en de oppositie gelijk op, dus de stem van de Nederlandse Turken is cruciaal. 

De vraag bij de komende verkiezingen is of de Turkse president Erdogan meer macht krijgt dan ooit tevoren. De Turken bepalen tijdens de verkiezingen of het land definitief van een parlementair stelsel naar een presidentieel stelsel gaat. “Erdogan zal er alles aan doen om te winnen, de geruchten gaan dat hij zou sjoemelen als dat nodig is”, denkt Mehmet Cerit, van de Turks-Nederlandse krant de Kanttekening.

De nieuwe verkiezingen stonden eigenlijk gepland voor november 2019, maar Erdogan voelde nattigheid. Het gaat helemaal niet goed met de economie en de Turkse munt de Lira wordt elke dag minder waard. Wachten tot eind volgend jaar is voor Erdogan geen optie, want de kans dat hij dan wordt weggestemd groeit dan alleen maar. Nu maakt hij met zijn AKP-partij nog een behoorlijke kans om te winnen.

Muharrem Ince, de grote uitdager van Erdogan

Om Erdogan te verslaan heeft de oppositie in Turkije zich verenigd. Partijen van links tot rechts, uitgezonderd de pro-Koerdische HDP, hebben zich verenigd en voeren een geduchte campagne. Vooral de kandidaat van de republikeinse CHP, Muharrem Ince, brengt massa’s mensen op de been: tienduizenden mensen komen telkens opdagen als hij een stad bezoekt. Hij wordt gezien als de grote, bezielende uitdager van Erdogan. Ince omschrijft zichzelf als centrum-links, en kan wel eens de nieuwe president van Turkije worden. 

Maar Erdogan zal er letterlijk alles aan doen om de verkiezingen te winnen. Volgens Mehmet Cerit, van De Kanttekening en symphatisant van de Gülen-beweging, zijn er geruchten dat er gefraudeerd kan gaan worden: “De controle van de stemmachines staan onder beheer van zijn mensen, er zijn een heleboel stembiljetten voorgedrukt met de vakjes van Erdogan en zijn partij al aangevinkt en AKP”ers gaan intimidatie niet uit de weg.”

Erdogan heeft de Turks-Nederlandse stem hard nodig

Niet alleen in Turkije kan gestemd worden, ook in Nederland en in 59 andere landen waar Turken wonen kunnen zij hun politieke voorkeur uitspreken. In Den Haag, Amsterdam en Deventer zijn locaties door de Turkse ambassade afgehuurd om te kunnen stemmen.

De aanhang van de AKP doet er in ons land alles aan om zoveel mogelijk stemmen te werven. Zo zorgt de partij voor vervoer van kiezers naar de stemlocaties en terug, en zijn er voor de dagen na de ramadan lekkere broodjes. Toch is het niet helemaal zeker dat de AKP onder Turkse Nederlanders de grote winnaar wordt. Hoewel er in Nederland veel Turken op Erdogan stemmen, gaan progressieve Turkse Nederlanders die eerder niet gingen stemmen dat nu mogelijk wel doen om te voorkomen dat Erdogan aan de macht blijft. Mocht na telling van de stemmen geen duidelijkheid zijn over een winnaar, dan volgt 8 juli een tweede ronde. 

De hele brief zoals die bij Turkse Nederlanders op de mat plofte:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.