Morgen ontvangt de Russische president Poetin zijn collega Recep Tayyip Erdogan. De Turkse president zet met iedere journalist of wetenschapper die hij in eigen land aanpakt de relatie met Europa en Amerika verder onder druk. Poetin hoopt daarvan te profiteren. In EenVandaag een gesprek met hoogleraar Turkse taal en cultuur Erik-Jan Zürcher.

Naast de internationale druk op Erdogan sinds de militaire coup van 15 juli, staat Erdogan steeds meer alleen terwijl de problemen aan de grenzen nog steeds levensgroot zijn. “In het zuiden grenst Turkije aan Syrië, daar ziet Erdogan nog geen oplossing. Hij wil ook af van de Koerden, maar daar wil de VS niet aan meewerken, omdat zij met de Koerden samenwerken”, aldus Zürcher. 

"Ook krijgt hij de VS niet zover om zijn aartsvijand Fethullah Gülen uit te leveren, die ondergedoken zit in de Verenigde Staten. Daarnaast heeft Erdogan nog steeds niet de gewenste visumliberalisatie met de Europese Unie rond. Een stap naar Poetin is ook hier een drukmiddel.” 

De kwestie rond het Russische vliegtuig dat vorig jaar werd neergeschoten boven Turks grondgebied is geen struikelblok, verwacht Zürcher. “In Turkse media ontstaat een mooie spin. De piloot zou een Gülen-aanhanger zijn.”