De schrik in Londen zit er goed in na de aanslag van gisteren bij Westminster. Kranten, tv-stations en online-media berichten massaal over de aanslag. Volgens massapsycholoog Jaap van Ginneken is er te veel aandacht voor de aanslag in Londen.

Met vier doden en 29 gewonden kwamen er beelden tot ons van paniek en gewonden op straat. Toch is er te veel aandacht voor dit soort aanslagen, zegt van Ginneken. "Het menselijke brein zit zo in elkaar dat dit soort aanlagen veel indruk maken. Iedereen is wel eens in Londen geweest. Het andere probleem is dat media buitensporig veel aandacht besteden aan aanslagen. Dit wordt nog eens versterkt doordat er tijdens de aanslag veel smartphones in de buurt zijn. Er ontstaat een mitrailleurvuur aan beelden. Mensen realiseren zich niet dat er meer ongelukken gebeuren in hun eigen huis dan bij aanslagen. Er zit echt iets scheef in ons brein."

Martijn Rosdorff zegt dat Engelse media juist minder berichten over de aanslagen. "Engeland is natuurlijk wel wat gewend. Zeker door de jaren 70 met de aanslagen van de IRA." Uit onderzoek blijkt dat mensen in grote steden meer gewend zijn geraakt aan de dreiging van een aanslag en dus minder bang zijn dan mensen die in de kleine steden wonen. Van Ginneken heeft ook nog wel een advies voor de media. "Media moeten een toontje lager zingen en minder sensatiebelust zijn."

Bij de aanslag in het centrum van Londen zijn woensdag vier mensen omgekomen, waaronder de dader, en 40 mensen raakten gewond. De verdachte, wiens identiteit de politie nog niet bekend wil maken, reed met een auto in op voetgangers op de Westminsterbrug. De auto kwam tot stilstand bij het parlementsgebouw en daar is een agent aangevallen.

Naast de dader zijn een agent, een 43-jarige Spaanse vrouw en een 50-jarige man omgekomen. Zeven van de 29 mensen die in het ziekenhuis liggen verkeren in kritieke toestand. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.