Claudia de Breij heeft met het nummer 'Mag Ik Dan Bij Jou' de vierde plaats gehaald in de Top 2000. Dat werd vandaag bekend. De nieuwe nummer één is 'Imagine' van John Lennon. 

Imagine werd veel gedraaid nadat een onbekende pianist de dag na de aanslagen in Parijs het nummer speelde op een piano, buiten op straat. De Breij schreef 'Mag ik dan bij Jou' voor één van haar shows en refereert er mee naar de vluchtelingencrisis. ,,Ik schreef het voor de voorstelling Hete Vrede. Over de tijd waarin we nu leven en het contrast met de Koude Oorlog. Ik vroeg me af, als er oorlog komt, en je moet schuilen, mag het dan bij jou? Dat je bij iemand mag onderduiken. Maar het gaat ook over het grote, van de grote wereld naar het kleine van de liefde’’, zei ze vanochtend op NOS Radio. 

De nummers van De Breij en Lennon zijn al enkele jaren oud, maar worden er ook nieuwe nummers naar aanleiding van grote nieuwsgebeurtenissen of als commentaar op de wereldpolitiek.

Volgens popkenner Leon Verdonschot komen er nog maar weinig protestsongs voor een breed publiek uit. ,,Wim Kok zei ooit dat hij zijn ideologische veren had afgeschud, ja dat is in de popmuziek in zekere zin ook gebeurd. Het grote verhaal bestaat überhaupt niet meer heel erg, zowel in de politiek niet als in de muziek’’, zegt hij. ,,Maar dat wil niet zeggen dat er geen geëngageerde muziek meer wordt gemaakt, alleen die heeft veel meer betrekking op de artiest zelf.’’ 

Dat geldt bijvoorbeeld voor Typhoon die het themanummer 'Niet weglopen' schreef voor actie Serieus Request die deze week begint en een nummer opnam met Hennie Vrienden over vluchtelingen. Frank Boeijen staat in de Top 2000 met het nummer 'Zwart Wit' dat hij schreef na de racistische moord op de Antilliaanse jongen Kerwin Duijnmeijer. Hij zou zo’n nummer vandaag de dag niet snel meer maken. ,,Het is een hele complexe wereld geworden, het is niet meer zo eenvoudig. Het is heel lastig om partij te kiezen, want welke partij zou je moeten kiezen’’, zegt hij.