De officier van justitie eist vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Hij wordt verdacht van grootschalige corruptie. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is bewezen dat Hooijmaijers (52) zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping, het witwassen van 491.000 euro en valsheid in geschrifte,

 De rechtszaak is het sluitstuk in de grootste corruptiezaak tot nu toe tegen een Nederlandse politicus en bestuurder. Hooijmaijers, van 2005 tot 2009 als provinciebestuurder Ruimtelijke Ordening in Noord-Holland, nam volgens justitie voor bijna anderhalf miljoen euro aan steekpenningen aan van bouwondernemingen. Hiervoor zou hij bouwbedrijven in een bevoorrechte positie hebben gebracht bij grote bouwprojecten in de regio.

De fraude wist Hooijmaijers volgens justitie lang te verhullen via allerlei ingewikkelde constructies met de bedrijven waarmee hij advieswerk deed naast zijn functie als Gedeputeerde.

EenVandaag-versaggever Sander 't Sas volgt de zaak en doet verslag op Twitter.

Justitie heeft hoog ingezet met een jarenlang, diepgravend onderzoek, Oranje genaamd. Het onderzoek startte in 2009 er volgden invallen van de FIOD en nu nadert het einde van het strafproces. Vandaag formuleert de officier van justitie de strafeis in de rechtbank in Haarlem. Hooijmaijers heeft altijd ontkend zich schuldig te hebben gemaakt aan fraude en corruptie.

Een principezaak waarin justitie wil aantonen dat openbaar bestuur niet is vrijgesteld van vervolging. De zaak-Hooijmaijers is de eerste in een reeks. Er volgden sindsdien nog een aantal strafzaken tegen bestuurders waarvan de zaak tegen Jos van Rey de bekendste is. Is er iets veranderd? We spreken daarover met hoogleraar bestuurlijke integriteit Hans van den Heuvel.

Hooijmaijers over 'zeer bijzondere machinaties'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.