Het Openbaar Ministerie (OM) moet in de zaak tegen voormalig gedeputeerde Ton Hooijmaijers niet-ontvankelijk worden verklaard. Dit zei Hooijmaijers' advocaat Frits Schneider vanochtend voor de rechtbank in Haarlem. Tegen voormalig provinciebestuurder Hooijmaijers is 4 jaar cel geëist wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

Volgens Schneider is sprake geweest van een onrechtmatig uitgevoerde opsporing. Die begon met anonieme startinformatie waarvan de betrouwbaarheid niet vaststond ,,en die niet tot een redelijk schuldvermoeden leidde" en voerde via het ,,post-dateren" van onderzoeksgegevens tot het ,,opzettelijk, willens en wetens" onjuist informeren door het OM, aldus Schneider.

De raadsman vindt dat het OM zich schuldig heeft gemaakt aan een ernstige schending van een behoorlijke procesorde, waarmee aan Hooijmaijers' rechten ,,irreparabel" te kort is gedaan. ,,U bent misleid, bij de neus genomen en opgezadeld met onjuiste informatie", aldus Schneider tegenover de rechtbank.

Hij noemde het ,,cynisch" dat dit juist in een zaak gebeurt waarin het vermeende gebrek aan integriteit van een voormalig overheidsdienaar centraal staat.

,,Hooijmaijers heeft recht op een faire behandeling en een faire opsporing. Dat is niet gebeurd. Dit proces is desastreus geweest voor de carrière van Hooijmaijers, zijn gezinsleven, zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid, zijn aanzien, zijn zelfbeeld en zijn financiële positie", aldus Schneider. Hij sprak van een ,,ernstig misdrijf" en ,,een grove rechtsongelijkheid".

Gisteren werd bekend dat het Openbaar Ministerie 4 jaar onvoorwaardelijk eist tegen Hooijmaijers. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is bewezen dat Hooijmaijers (52) zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping, het witwassen van 491.000 euro en valsheid in geschrifte. Kijk een uitzending van EenVandaag over de zaak van gisteren rechtsboven terug. (ANP)

Eis Openbaar Ministerie: vier jaar gevangenisstraf

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.