Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Dat maakte de rechter zojuist bekend. Hooijmaijers gaat in hoger beroep. 

Het Openbaar Ministerie had 4 jaar cel tegen de Hooijmaijers geëist. De rechtbank kwam tot een lagere straf, omdat op een enkel punt vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging volgde. Ook hield de rechter rekening met de enorme media-aandacht voor de zaak.

Hooijmaijers heeft altijd ontkend dat hij zich aan enig misdrijf heeft schuldig gemaakt en noemt de zaak onder meer een ,,politieke afrekening" en een ,,persoonlijke hetze". Volgens de rechtbank is daar geen sprake van.

De rechtbank schetste het beeld dat Jocelyn P., echtgenote van Hooijmaijers, de "papieren directeur was" van het bedrijf van haar man. Er kon echter volgens de rechter niet worden bewezen dat Jocelyn P. daadwerkelijk betrokken was bij de praktijken van het bedrijf van haar man en werd daarom vrijgesproken. 

Makelaar Arnold van de K., via wie een deel van de facturen werden betaald, heeft volgens de rechter Hooijmaijers gefaciliteerd in het ontvangen van betalingen. Hij is veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van twee jaar en 180 uur taakstraf. 

ANP / EenVandaag 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.