Met het verhaal over de moeiteloos af te luisteren voicemails van onder meer politici heeft EenVandaag in de categorie ‘Nieuws’ de prestigieuze journalistieke prijs ‘De Tegel’ gewonnen. Dit werd maandagavond bekend gemaakt tijdens het Feest voor de Journalistiek in het Lucent Danstheater in Den Haag.

Jan Kriek, hoofdredacteur van EenVandaag reageert verheugd: "Het winnen van de Tegel zie ik als een kroon op het werk. Natuurlijk in eerste instantie voor Jan en Sander, maar ik zie het ook als een teken van waardering voor de hele redactie en de journalistieke groei van het programma. En daar ben ik heel erg trots op"

Reportage ‘Voicemail politici gekraakt’

Bijna een jaar geleden maakten Sander ’t Sas en Jan Born de onthullende reportage. Het afluisteren van voicemails van onder andere ministers, staatsecretarissen, burgemeesters en kamerleden bleek, sinds de overstap van de Nederlandse overheid naar Vodafone voor al haar mobiele telefoondiensten, kinderlijk eenvoudig. Voicemails waren via een andere telefoon met een standaardcode af te luisteren.

De Tegel

De Tegel is een journalistieke prijs met nationale uitstraling. Media spelen een steeds belangrijker rol in de samenleving. Daarom verdienen de kwaliteit en maatschappelijke betekenis van media in het algemeen en de journalistiek in het bijzonder speciale aandacht. Met die reden wordt sinds 2007 jaarlijks een journalistieke prijs met nationale uitstraling toegekend: De Tegel. De Tegel is een erkenning van en eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistieke nieuws-, achtergrond- en onderzoeksproducties en een aanmoediging voor journalistieke vernieuwing en journalistiek talent.

De reportages die EenVandaag over de voicemails maakte kunt u hier terugzien:

Overheid al maanden op de hoogte van voicemail-lek

Onderzoek Voicemailgate rammelt aan alle kanten

En lees ook het weblog 'Dit is de Vodafone voicemail van...' Piet Hein Donner dat Jan Born over de gekraakte voicemails schreef.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.