Werken in Silicon Valley? Dan ligt je startsalaris per jaar gemiddeld boven de 90 duizend dollar. Daarmee zit je er warmpjes bij, zou je zeggen. Maar niets blijkt minder waar, zo laten verschillende fotoseries zien.

Silicon Valley is de meest competitieve woningmarkt van de Verenigde Staten. Gemiddeld kost een appartement met één slaapkamer in San Francisco 3360 dollar (een kleine 3000 euro) per maand. Wil je groter wonen dan dat, dan kom je vele male hoger uit. Van het riante salaris bij de verschillende techbedrijven blijft voor veel mensen dus niet veel over.

Gedeeld wonen

In een recent onderzoek gaf 60 procent van alle tech-medewerkers in de regio aan niet de middelen te hebben om een huis te kopen. Een andere illustratie van de woningnood is het aantal daklozen in de stad. Dat stijgt de laatste jaren explosief.

Business Insider laat in verschillende fotoseries zien hoe mensen toch een manier hebben gevonden om in Silicon Valley te wonen. In een serie van Reuters is te zien waar veel beginnende tech-werknemers terecht komen: in zogenaamde 'hacker houses'. Die zijn te vergelijken met het gemiddelde studentenhuis in ons land, maar dan in het kwadraat: het uitgelichte huis biedt maar liefst vijftig kamers aan, verdeeld over drie verdiepingen.

Tiny houses

Voor een jong gezin zijn dat soort huizen geen optie. Op het YouTube-kanaal Exploring Alternatives vertellen Micah en zijn vrouw Jana hoe ze samen met hun zoon in een 'tiny house' wonen. Het huis is 17 vierkante meter groot en heeft alles wat ze nodig hebben: een keuken, badkamer, een leef- en een slaapgedeelte.

Tinyhouse
Bron: Exploring Alternatives/YouTube
Het tiny house van Micah en Jana.

Het huis staat geparkeerd op de oprit van een andere familie. Daarvoor betaalt het gezin een vergoeding. Ook zijn ze aangesloten op de elektriciteitsvoorziening van 'de buren'.

Op de parkeerplaats van Google

Maar het kan nóg nomadischer. Google-medewerker Pete D'Andrea kocht samen met zijn vrouw Kara een camper om in te wonen. Die moest alleen ook ergens een standplaats krijgen. Na dat overlegd te hebben, werd een makkelijke oplossing gevonden: Pete en Kara mochten op de parkeerplaats van Google bivakkeren.

Caravangezin
Bron: Tech Insider/YouTube
De camper van Pete en Kara op de parkeerplaats van Google.

Het stel was niet de enige. Volgens Pete stonden er tientallen andere caravans en campers bij Google gestald. "Veel mensen denken dat het enorm oncomfortabel is, maar ik vond het fantastisch", vertelt zijn vrouw. "Ik was er erg gelukkig." Uiteindelijk spaarde het stel genoeg geld bij elkaar om, na bijna 2 jaar, hun eigen huis aan te schaffen.

Een appartement voor twee katten

Een woning vinden is dus voor een enorme groep een groot probleem. Toch heeft niet iedereen dat ongemak. The Independent meldt dat een man in Silicon Valley een appartement huurt voor, jawel, de twee katten van zijn dochter. Daarvoor betaalt hij maandelijks 1500 dollar.

Troy Good, de man die het appartement huurt, legt uit dat het noodzakelijk was. Toen zijn dochter op kamers ging, bedacht hij zich dat hij de katten niet zelf kon houden. Ze zouden niet goed opschieten met zijn hond. Toch zijn veel mensen online boos over het kattenappartement. "Belachelijk", schrijft Scott C. Lemon op Twitter. "Sommige mensen in Silicon Valley zijn de grip op de realiteit kwijt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.