Het aantal megastallen in ons land is toegenomen en dat is volgens Wakker Dier niet goed voor het dierenwelzijn. Zo zou het risico op ziektes groter zijn, zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant.

Varkensboer Johnny Hogenkamp uit Dalfsen is het daar totaal niet mee eens. Volgens hem zouden megastallen ervoor zorgen dat het risico op verspreiding van ziektes als de varkenspest, juist kleiner wordt. Klopt die uitspraak?

Minder bedrijven, minder ziektes

Hogenkamp zei dit in het Radio 1 Journaal: "Qua dierziektes is een megastal een voordeel. Door een minder grote concentratie van bedrijven in Nederland hebben we na de varkenspest in 1997, geen grote dierziekte meer gehad in Nederland."

Wakker Dier zegt zich overigens, gevraagd om een reactie, niet te herkennen in de quote van de Volkskrant. "Wat wij bedoelen is dat als er eenmaal dierziekten uitbreken, dat het bij een varkensstal gaat om meer slachtoffers. Dus de impact is groter", zegt woordvoerder Casper Schrijver.

Lees ook

Varkenspest

Volgens Frank van Eerdenburg, hoofddocent aan de faculteit Dierengeneeskunde in Utrecht klopt het dat bedrijven bij de uitbraak van de varkenspest in 1997 de boel niet goed op orde hadden. "Dat had er ook mee te maken dat men niet wist dat de varkenspest door de lucht verspreid kon worden."

Bij veel kleine bedrijven brak toen de varkenspest uit, vertelt hij. "Dat kwam doordat die bedrijven heel dicht bij elkaar lagen; de uitlaat van het ene bedrijf zat heel dichtbij de uitlaat van het andere bedrijf. Zo verspreidde het virus zich al snel." Naar schatting werden zo'n 10 miljoen varkens afgemaakt.

'Kleiner risico op verspreiding'

Varkensarts John Vonk van de Varkens Praktijk was erbij toen de varkenspest uitbrak en ziet sindsdien veel verbetering. De nieuwe megastallen bieden veel mogelijkheden: "Het aantal bedrijven is enorm gedaald in de loop van de jaren. De nieuwere grote stallen vergen enorme investeringen, maar brengen ook kansen om op het gebied van huisvesting, voeding en ventilatie, de nieuwste technieken toe te passen."

Volgens Vonk verkleinen megastallen het risico op verspreiding van dierziektes ook op een andere manier. "Het contact tussen bedrijven die dieren van het ene naar het andere bedrijf vervoeren, wordt met de komst van grotere stallen natuurlijk minder. En hoe minder contact bedrijven hebben met elkaar, hoe kleiner ook het risico dat dierziektes van het ene bedrijf bij het andere bedrijf terechtkomen."

'Als er iets fout gaat, gaat het ook flink fout'

Tot slot concludeert Frank van Eerdenburg dat een boer met een grote stal alles er aan wil doen om zijn varkens gezond te houden. "Op een grote stal is over het algemeen het management beter te regelen. En dat is ook heel belangrijk, want als er iets fout gaat, gaat het ook flink fout."

Dat neemt volgens hem niet weg dat het bij kleinere bedrijven even dramatisch zou zijn. "Maar daar zijn toch kleinere aantallen dieren bij betrokken."

Feit of Fictie: zijn megastallen een goede manier om dierziektes tegen te gaan?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.