"Helaas, u bent het niet geworden. Het huis is aan een hogere bieder verkocht." Veel huizenzoekers worden elke week weer met zo'n bericht teleurgesteld, om daarna in onwetendheid achter te blijven over wat dan wel het winnende bod is geweest. Dat kan een stuk transparanter.

Uit angst om het huis mis te lopen bieden sommige geïnteresseerden soms extra hoog, om daarmee zeker te zijn dat alle concurrentie is uitgeschakeld. Dat kan anders, vindt startup The Next Bid, dat vandaag een online biedingstool voor de huizenmarkt publiceerde, waar alle biedingen op het huis openbaar zijn en herhaaldelijk bieden mogelijk is.

'Mensen bieden vaak te hoog'

Makelaar Madeleine van Rijn van Westrhenen Makelaardij is actief in Almere en herkent de nadelen van het gesloten biedingssysteem dat nu gebruikelijk is bij het verkopen van een huis. "Mensen gaan vaker te hoog bieden uit de angst om mis te grijpen." Dat ziet Van Rijn ook terug in de verkoopprijzen. "Soms zien we echt uitschieters, waarvan we denken, die bieden eigenlijk veel te veel. Maar het is marktwerking, zou je kunnen zeggen."

Reden voor deze makelaar om nu te experimenteren met het online biedingsysteem. Van Rijn stelt dat de grote transparantie van het systeem de belangrijkste motivatie is deze werkwijze uit te proberen. "Dit is een realtime-systeem, waarbij iedereen die belangstelling heeft kan kijken wat er wordt geboden. Ze kunnen ook opnieuw bieden, of juist onderbieden met goede voorwaarden erbij", aldus de makelaar.

Beter imago voor de makelaar

Mooie bonus vindt Van Rijn dat het imago van de makelaar er hopelijk wat van verbetert. "Bij een gesloten systeem moet de consument maar vertrouwen dat je de waarheid vertelt", zegt Van Rijn.

De transparantie en volledige openheid ziet ook Sophie Bremers als voordelen van een veilingsysteem. Bremers is veilingmeester bij Christie's in Amsterdam en kent dit biedingsysteem als geen ander. Waar bij kunstveilingen het opbieden soms tot hoge verkoopprijzen kan leiden, verwacht de veilingmeester dat niet in de huizenmarkt. "Ik denk dat dit over hele andere bedragen gaat. Hier weet je wat je wilt uitgeven en wat je limiet is. Bij kunst is het anders, dat is een luxury good. Daar speelt misschien wat meer emotie bij en dan ga je toch meer bieden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.