Prinsjesdag 2017. Een a-typische Prinsjesdag, want waar het kabinet normaliter zijn kabinetsplannen voor komend jaar presenteert, valt er voor het demissionaire kabinet weinig te presenteren.

Een demissionair kabinet mag immers alleen op de winkel passen en geen grote besluiten nemen.
En hoeveel zijn de plannen die vandaag wel worden gepresenteerd eigenlijk waard met het nieuwe kabinet in aantocht? De miljoenennota lekte afgelopen vrijdag al uit. Daaruit bleek dat er 270 miljoen euro extra wordt uitgetrokken voor de salarissen van de basisschoolleraren en dat het eigen risico in de zorg stijgt naar 400 euro. Qua koopkracht gaat iedereen er ongeveer 0,6% op vooruit. Nu er dus niet veel plannen te verwachten zijn, gaat de interesse vooral uit naar de Troonrede. Waar zal die over gaan, nu er geen boodschappenlijstje van kabinetsplannen valt te vertellen? Zal het een verhaal zijn met een beschouwende toon, met een visie op de toekomst? Of is ook dat lastig in deze tussenfase tussen bestaand en komend kabinet?

A-typische dag

Het huidige kabinet zal, na alle hervormingen en bezuinigingen nu graag de vruchten willen plukken van de economische rugwind. De economie zit in de plus en volgens de koopkrachtplaatjes gaat iedereen daar iets van merken. Het is de laatste Prinsjesdag en Miljoenennota van dit huidige kabinet van VVD en PvdA. Maar iedereen zit vandaag in een dubbelrol; de PvdA is officieel coalitiepartij, maar zit al helemaal in de oppositiestand en de oppositiepartijen D66, CDA en ChristenUnie bereiden zich al voor op regeringsdeelname. Een a-typische dag dus. Nu is het wachten op een nieuw kabinet.

Prinsjesdag 2017 gemist? Kijk de hoogtepunten in 50 seconden.