Duitsland heeft de mogelijkheid om de in Beieren wonende Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber in detentie te plaatsen. Dat stellen zowel een Duitse jurist als een Leidse hoogleraar Europees Recht in EenVandaag. Medio mei besloot Duitsland Faber niet uit te leveren aan Nederland omdat hij Duits staatsburger is. Duitsland levert geen onderdanen uit, tenzij de betrokkene instemt met uitlevering. Uiteraard weigerde Faber elke medewerking en leeft hij verder als vrij man. Maar als justitie in Duitsland wil kan het met de Europese wet in de hand Faber in het gevang gooien.

Faber, inmiddels 88, was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork, lid van de Waffen-SS en lid van het Sonderkommando Feldmeijer. In 1947 werd hij ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker elf mensen in kamp Westerbork en wegens het hulp bieden aan de vijand in oorlogstijd. Een jaar later werd die straf omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis van Breda en vluchtte naar West-Duitsland.

In november 2010 berichtte EenVandaag over het Team Executie Strafvonnissen (TES) van het Openbaar Ministerie dat een Europees AanhoudingsBevel uitgevaardigde voor aanhouding van de oorlogsmisdadiger. Hoe kansrijk is zo’n aanhoudingsbevel als Duitsland weigert haar onderdanen uit te leveren? Bekijk hieronder de reportage die EenVandaag hierover maakte:

In 2007 sprak EenVandaag met de nabestaanden van de slachtoffers van Faber en probeerden we Faber te confronteren met zijn verleden. Deze reportages kunt u hier terugkijken:

Duitse justitie kan oorlogsmisdadiger Faber vastzetten