De SPD, de winnaar van de verkiezingen in Duitsland, wil graag een zogenoemde 'stoplichtcoalitie' vormen. Maar de CDU, na een nederlaag de tweede partij, wil ook de Bondskanselier leveren. De Duitse formatie belooft spannend te worden.

Om de mogelijke coalities uit elkaar te houden, bedacht de Duitse pers namen voor de verschillende opties. Dit zijn de meest voor de hand liggende regeringscoalities.

1. De stoplichtcoalitie

Stoplichtcoalitie 2
Bron: eenvandaag

Deze 'ampel'-coalitie wordt gezien als de grootste kanshebber. Olaf Scholz namens de SPD is de grootste winnaar van deze verkiezingen en heeft aangegeven deze coalitie te willen onderzoeken. De stoplichtcoalitie bestaat uit de sociaaldemocratische SPD (rood), de liberale FDP (geel) en de Groenen (groen).

Deze coalitie wil De Groenen graag, maar de liberale FDP vindt deze coalitie eigenlijk te links. Toch zal de FDP niet snel de stekker uit onderhandelingen durven trekken, in 2017 heeft de FDP dat namelijk wel gedaan. Nu zal de partij graag willen laten zien dat ze niet weglopen voor regeringsverantwoordelijkheid.

2. De Jamaica-coalitie

Jamaica 2
Bron: eenvandaag

Deze coalitie bestaat uit de kleuren van de Jamaicaanse vlag: de CDU (zwart), zou dan gaan samenwerken met de Groenen (groen) en de liberalen van de FDP (geel). De Groenen en de Liberalen hebben dus een sleutelpositie. Als de SPD bijvoorbeeld niet genoeg aan hun eisen tegemoetkomt, kunnen ze besluiten om de onderhandelingen met die partij te staken en met de CDU te gaan praten over een Jamaica-coalitie.

Armin Laschet, de voorman van de CDU, heeft een grote nederlaag geleden en is tweede geworden bij deze verkiezingen. Toch wil hij graag deze Jamaica-coalitie van de grond krijgen en alsnog bondskanselier worden. De liberale partij, de FDP, wil eigenlijk ook liever deze coalitie.

De liberale FDP kan de twee belangrijkste opties voor een coalitie maken of breken. We spreken hierover met Otto Fricke, lid van de Bondsdag voor de FDP.

3. De Grote Coalitie

Grote coalitei
Bron: EenVandaag

De 'Großkoalition' is de coalitie van de twee grote partijen: de christendemocratische CDU (zwart) met de sociaaldemocraten (rood). Zij hebben met zijn tweeën wel een meerderheid, maar willen deze coalitie eigenlijk allebei niet.

Maar 4 jaar geleden wilden deze twee partijen ook niet met elkaar regeren. Toch werd uiteindelijk de huidige Grote Coalitie gevormd. Mochten de onderhandelingen voor de stoplicht- en de Jamaica-coalitie allebei mislukken, dan kan deze samenwerking toch weer in beeld komen.

Bekijk ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.