In de noordelijke provincies worden de afgelopen maanden steeds vaker drugslaboratoria en grote hennepplantages ontdekt. Gisteren werd in Blijham met zwaar materieel een werkend drugslab door de politie ontmanteld. Eerder deze week werden duizenden hennepplanten ontdekt in een fabriekshal in Foxhol, de grootste hennepplantage ooit in het Noorden aangetroffen. Volgens Rein Munniksma, burgemeester van de gemeente Midden-Groningen, verschuift de drugscriminaliteit van Noord-Brabant naar zijn provincie. “Het is een waterbedeffect.”

Munniksma is nu vijf maanden burgemeester en is tot nu toe elke week geconfronteerd met drugscriminaliteit.  “In het zuiden wordt er meer gehandhaafd, dus we zien dat het nu deze kant op komt.” Ook politiechef Gery Veldhuis van Noord Nederland ziet een verschuiving. Eerder zei hij tegen Dagblad van het Noorden dat er signalen zijn dat drugscriminelen uit het zuiden naarstig zoeken naar onroerend goed in de Noordelijke provincies. Volgens hem wordt het de drugscriminelen in Limburg en Noord-Brabant te heet onder de voeten.

Het laboratorium in Blijham werd gisteren door de Dienst Speciale Interventies (DSI) ontmanteld in opdracht van de landelijke recherche. Er werden diverse voertuigen ingezet waaronder de ‘Bear Cat’, een gepantserd voertuig. De eigenaar van het pand verklaart tegenover EénVandaag het enkele maanden geleden aan twee mannen verhuurd te hebben die er hondenkennels van wilden maken. Één van de mannen zou uit Noord-Brabant afkomstig zijn. De eigenaar werd gisteren als eerste in de boeien geslagen, maar is intussen weer vrij gelaten.

Leegstand

Burgemeester Munniksma ziet dat de aardbevingsproblematiek de criminelen in de hand werkt. “Er is meer leegstand. De criminelen gebruiken voornamelijk leegstaande boerderijen, en daar zijn er steeds meer van.” Volgens Jan Brouwer, hoogleraar rechtswetenschappen aan de Universiteit Groningen, is de hennepteelt echter al veel langer nadrukkelijk aanwezig in de Noordelijke provincies. “We zien dat er meer gehandhaafd wordt en er is meer oog voor ondermijning in de plaatselijke politiek.” Drugslaboratoria waar synthetische drugs als amfetamine en crystal meth worden gemaakt zijn volgens Brouwer wel een relatief nieuw verschijnsel in het noorden.

 Chemicaliën

Munniksma bevestigt dat handhaving en ondermijning nu een hoge prioriteit hebben. “We werken als Groningse burgmeesters samen om dat tegen te gaan.” Naast de invallen in Blijham en Foxhol, werden deze week drie dumpers van chemisch drugsafval op heterdaad betrapt in Zuidwolde. Eerder werd in Zuidlaren een loods ontdekt met daarin een hennepplantage en benodigdheden voor het fabriceren van synthetische drugs, en ook in Zuidbroek werden twee mannen aangehouden die een wietplantage en chemicaliën verborgen hielden. 
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.