Stuur geen enkele homo meer terug naar Irak. Dat is de oproep van een groep mensenrechtenorganisaties aan minister Leers en Rosenthal. Human Rights Watch en een Irakese vluchtelingenorganisatie luiden in EenVandaag de noodklok.

In Irak jagen milities op homoseksuelen en transgenders. Zij worden opgespoord, ontvoerd en op gruwelijke wijze vermoord. Belangenorganisaties hebben het over vele honderden slachtoffers.

In 2009 werd al aan de bel getrokken door Human Rights Watch. Sindsdien is het geweld alleen maar verder verspreid en uitgebreid. Volgens vluchtelingenorganisaties doen inmiddels ook de Iraakse veiligheidsdiensten mee aan de homojacht. Ondanks het gevaar zet Nederland nog steeds homoseksuele asielzoekers uit naar Irak.

'Ali', een dertigjarige homo uit Irak, staat op het punt om uitgezet te worden. Maar Irak is voor hem levensgevaarlijk. Niet alleen zit zijn eigen familie achter hem aan sinds ze weten van zijn homoseksualiteit, ook de milities jagen nu op hem. Vanavond zijn verhaal.

In 2006 besteedde EenVandaag al aandacht aan het uitzetten van homo's, destijds door toenmalig minister Rita Verdonk:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.