Zeker 10 mensen zijn om het leven gekomen bij een aanval van het Israëlische leger op een internationaal hulpkonvooi. Eén boot van het konvooi van zes schepen werd aangevallen door Israëlische marineschepen. Vanavond in EenVandaag: Gretta Duisenberg, bestuurslid van de internationale Beweging Vrij Gaza die het konvooi georganiseerd heeft, zou meevaren met het konvooi maar besloot uiteindelijk om niet mee te gaan. Verder praten we met Ronny Naftaniel, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Aan boord van het konvooi zijn circa zevenhonderd pro-Palestijnse activisten die, zonder toestemming van Israël, hulpgoederen naar de Gazastrook wilden brengen. Twee Nederlanders die ook onderweg waren naar Gaza, zaten niet op het schip waar het tot geweld kwam. Dat meldde minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen op Twitter.

Het Nederlands Palestina Komitee houdt samen met een aantal andere Palestijnse en Turkse organisaties vanavond om half zes een protestdemonstratie bij de Israëlische Ambassade in Den Haag.

Inmiddels hebben diverse Europese landen als Spanje, Zweden en Griekenland hun Israëlische ambassadeur ontboden. Turkije heeft een verzoek voor een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad ingediend. President Abdullah Gül eist een onderzoek naar het incident en de bestraffing van de daders. Premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft zijn reis naar Canada en de Verenigde Staten afgebroken in verband met het geweldsincident.