Afgelopen zondag begon op BBC One Planet Earth II: de peperdure opvolger van de successerie Planet Earth uit 2006. Het is de zoveelste BBC-productie met spetterende natuuropnames. 

In 2006 ging de eerste serie van Planet Earth in première. Na het enorme succes van deze serie komt de BBC tien jaar later dus met de opvolger. In elf afleveringen wordt het publiek weer getrakteerd op vele mooie beelden van de wildernis. In deze serie is gebruikgemaakt van nieuwe technologieeën zoals drones en ultra high definition beeld.

Ruben Smit, natuurfilmer en maker van de Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis. Smit vindt de beelden prachtig, maar hij heeft ook bedenkingen bij deze nieuwe reeks. Volgens hem wordt er geen duidelijk verhaal verteld. ‘Planet Earth is onderhand een natuurkermis geworden. Wat je niet ziet is hoe al die dierenavonturen in het grotere geheel passen.'

De vraag bij dit soort grote documentaires is volgens Smit welk verhaal je wilt vertellen: 'Ook bij de nieuwe Planet Earth II is niet duidelijk hoe al die prachtige taferelen in het totaalbeeld passen. Ik zie niet veel samenhang. Een voorbeeld: als er ergens een storm uitbreekt, heeft dat in een natuurgebied enorm veel gevolgen voor alle dieren op dat moment. Dat zie je bij Planet Earth niet terug.'

Bekijk hier de trailer van Planet Earth II: 

Bekijk hieronder de trailer van De Nieuwe Wildernis:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.