Als je een wens wilt doen, of gewoon van vallende sterren houdt, dan moet je komend weekend even je wekker zetten. De meteorenzwerm Orioniden is namelijk weer te zien. Het hoogtepunt ligt in de nacht van zaterdag op zondag rond 6 uur ’s ochtends. Dan zijn er maximaal 37 vallende sterren per uur te zien, ofwel één per anderhalve minuut. Dat schrijft weerbureau Weeronline vandaag.

De Orioniden zijn elk jaar te zien in de tweede helft van oktober. Ze heten zo, omdat het lijkt of ze vanuit het sterrenbeeld Orion komen. Het gaat om gruis van de komeet Halley, die in 1986 langs de aarde suisde. Elk jaar trekt de aarde door de staart van de komeet. Daarbij verbranden stofdeeltjes in de dampkring, wat wij dan zien als een vallende ster. 

Dit jaar is de zwerm waarschijnlijk goed te zien, want in de nacht van zaterdag op zondag trekt een gebied met brede opklaringen vanuit het westen over het land. Tijdens het hoogtepunt van de sterrenregen zijn de vallende sterren het beste waar te nemen in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg, verwacht Weeronline.