De stijgende zeespiegel zet laaggelegen landen onder druk. Maar waar wij in Nederland de dijken ophogen, vinden mensen in Kiribati overstromingen volkomen normaal. De bevolking doet daar niets.

"Het is absurd als de zee binnenkomt, het water loopt eng ver het land binnen", zegt Sanne Zurné. Sanne is fotograaf en wilde de inwoners van de bijzondere eilandengroep Kiribati vastleggen. De 33 eilanden tussen Hawaii en Australië dreigen door de zee verzwolgen te worden. Oorzaak: de opwarming van de aarde.

Geen paniek bij de eilanders

Na het zien van de documentaire Anote's Ark trok Sanne naar de Kiribati eilanden. In de film doet Anote Tong, inmiddels ex-president van Kiribati, een oproep aan de wereld: red Kiribati en haar inwoners van de zee.

Sanne vertrok in januari 2019 uit nieuwsgierigheid. Ze merkte dat de meeste mensen die op het eiland woonden totaal niet in paniek waren over de oprukkende zee. "Ze nemen het voor lief. Het is interessant, want als je het probleem niet ziet, waar blijft dan de oplossing?"

'Haha, we gaan verdrinken'

Die komt in ieder geval niet van de regering. De huidige president steekt zijn kop in het zand, vertelt Sanne. En dat heeft gevolgen. "De meeste mensen houden zich op de vlakte. Ze leggen vaak de link niet tussen klimaatopwarming en hun verdrinkende eiland. Ze leven met de zee."

"Twee keer per jaar is het springtij. Het water komt 4 à 5 dagen helemaal het land in. Dan kalft het eiland nog verder af. Ik zie dan allerlei filmpjes op Facebook met grappen als 'Haha, we gaan verdrinken'. Ik vond het bizar. Maar voor hen is dat normaal."

'Het zinken van het eiland is taboe'

Omdat de president geen paniek wil zaaien, kon Sanne op het grootste eiland Tarawa eigenlijk niet werken. Journalisten zijn niet meer welkom. "De eerste keer dat ik er was kon ik mijn werk niet afmaken omdat ik werd opgepakt. Het zinken van het eiland is een taboe." De tweede keer bezocht ze Kiribati op een toeristenvisum. Zo kon ze toch foto's maken van de bevolking.

Op de eilanden staat elk huisje op palen van een meter hoog tegen het oprukkende zeewater. "Mensen leven gewoon op de grond. Ze koken op de grond. Als het water binnenkomt, komt het water tot aan de huizen. Het probleem is als de zee binnenkomt, de grond verzilt en land slijt weg door wind en water. Je ziet dode palmbomen. Het fundament van het eiland gaat weg. De stormen nemen ook toe waardoor hele stukken land wegspoelen."

Ongezond

Ook wordt door het zoute water het drinkwater brak. En dat zorgt voor ongezonde leefomstandigheden. Eilanders mengen vaak suiker bij het drinkwater om het drinkbaar te maken en krijgen daardoor te veel suiker binnen. Ze zijn te arm voor flessenwater en kunnen alleen regenwater opvangen.

Het Kiribati-menu is volgens Sanne sowieso ongezond. Mensen zien er over het algemeen oud uit. "Er groeit daar geen groente en fruit. Er is weinig land om op te verbouwen. En de grond is voor veel groente en fruit niet geschikt, maar er groeien wel papaya's, breadfruit en bananen. Maar dit wordt steeds minder, omdat de grond verzilt. En voedsel invoeren is duur."

Sanne publiceert in oktober haar boek met foto's van de bewoners van Kiribati.

Sanne reisde naar de eilandengroep Kiribati in de Grote Oceaan en legde de inwoners vast.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.