Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu wil dat de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) opnieuw kijkt naar de oorzaak van de Faro-ramp in 1992. Er bestaat volgens de staatssecretaris nog steeds onduidelijkheid over de toedracht van de vliegramp waarbij 56 mensen om het leven kwamen.  

Begin dit jaar bleek uit een uitzending van  Dossier EenVandaag dat de ramp te wijten was aan het falen van de piloten en niet aan een windvlaag zoals door vliegmaatschappij Martinair en de voormalige Raad voor de Luchtvaart werd beweerd.

'Slager keurt eigen vlees'

Betrokkenen en nabestaanden hebben kritiek op het feit dat juist de OVV ernaar moet kijken, terwijl zij de taken van de voormalige Raad voor de Luchtvaart hebben overgenomen. Er is een hoofdrapport van de Portugese autoriteiten dat de schuld bij de piloten legt, maar er bestaat ook een commentaar van de Nederlandse autoriteiten die als oorzaak een onverklaarbare windvlaag noemen. Deze windvlaag is volgens luchtvaartexpert Harry Horlings nergens terug te vinden in de technische data en dus een leugen.

Advocaat Jan Willem Koeleman, die vele slachtoffers en nabestaanden bijstaat, is blij dat er nieuw onderzoek wordt aangekondigd alleen zou dit bij uitstek niet door de OVV gedaan moeten worden: “Dat is de slager die zijn eigen vlees keurt.”

Dijkstra reageert hierop: "De OVV is deskundig en onafhankelijk en de enige aangewezen instantie in Nederland die kan bekijken of er sprake is van nieuwe feiten op dit dossier."

Kijk hieronder de uitzending over de Faro-ramp terug:

Klik op de afbeelding hieronder voor een reconstructie van de Faro-ramp, inclusief tekst, video en alle documenten.

update
clock 18-02-2016 13:23

OVV wacht onderzoek buitenlandse experts af

De OVV gaat voorlopig niets doen met het verzoek van staatssecretaris Dijksma om nieuw onderzoek te doen naar de oorzaak van de vliegramp in Faro. Dat heeft de OVV laten weten in een reactie aan EenVandaag. De raad zegt eerst de uitkomst van een onderzoek van buitenlandse experts af te wachten. Het gaat om een door de rechter aangevraagd deskundigenonderzoek op verzoek van nabestaanden en overlevenden van de Faro-ramp. Mochten vragen hierin onbeantwoord blijven, dan weegt de OVV dit mee in zijn reactie op het verzoek van Dijksma. 

update
clock 18-02-2016 18:15

Reactie Dijksma op kritiek 'slager keurt zijn eigen vlees':

De OVV is deskundig en onafhankelijk en de enige aangewezen instantie in Nederland die kan bekijken of er sprake is van nieuwe feiten op dit dossier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.