Julian Harmens, nog maar zeventien jaar oud, presenteerde dit weekend zijn eigen  dichtbundel met de titel: ‘Op mijn eigen manieren’. Julian put voornamelijk uit zijn eigen leven. Hij heeft autisme en een angststoornis, maar dat zijn niet de enige onderwerpen waar hij over schrijft. Juist de liefde komt in de bundel uitgebreid aan bod. 

"Het hele idee om te gaan schrijven kreeg ik van mijn vader", vertelt Julian. Schrijver en dichter Erik Jan Harmens is Julians vader. "Bij 'Harmens' denken veel mensen aan mijn vader. Maar ik wil hem juist niet imiteren. Ik heb helemaal mijn eigen stijl."

Er zijn al meerdere boeken op het leven van Julian gebaseerd en geïnspireerd. Zijn vader schreef de roman 'Pauwl' en zijn moeder, Gitta Veraart, schreef het boek 'Heb je blij?'. 

Vol hoofd

Het dichten helpt Julian met zijn soms 'volle hoofd' om te gaan. "Ik trek me dan terug op mijn kamer en schrijf alles op wat er in me opkomt. Dan laat ik het even rusten en een paar dagen later componeer ik het tot een gedicht," licht Julian toe.

Een gedicht uit: 'Op mijn eigen manieren'

Hij is een autist met gebrek aan liefde

Die zijn wegen overweegt met enige jaloezie

Aan hemzelf ligt het niet, maar ook weer wel

Soms loopt het van zijn pad, soms laat hij het gebeuren

Maar hij laat het niet kleuren vanwege zijn angsten

Desondanks heeft hij soms wel een flow

Die hem vaak gelukkig maakt voor een bepaalde tijd

Maar die tijd gaat vaak genoeg over

Het is grappig omdat het lijkt dat ik over iemand praat

Maar degene over wie ik praat draagt dit gedicht voor

Want ik ben de autist met gebrek aan liefde 

Die zijn weg met moeite bewandelt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.