Leo van Doeselaar speelde op het beroemde orgel in de Notre-Dame. Door de uitslaande brand in de kerk is het maar de vraag of dat ooit nog mogelijk is.

"Het gevoel wanneer je een concert geeft met zoveel mensen... Dan speelt nu wel door je hoofd, als je die beelden van de brand ziet: kan zo'n concert ooit nog terugkomen?" Organist Leo van Doeselaar gaf een concert in de iconische Franse Notre-Dame. De brand maakte diepe indruk op hem.

'Als organist denk je ook aan het orgel'

De Franse Notre-Dame raakte ernstig beschadigd bij de brand en veel kunstschatten zijn erbij verloren gegaan. In de kerk staat ook een befaamd orgel: een Cavaillé Coll met veel originele orgelpijpen. Dat is nog intact gebleven."

"Het is het middelpunt van Parijs, letterlijk. Het zou verschrikkelijk zijn als dat onherstelbaar beschadigd is", zegt Doeselaar. "In eerste instantie denk je aan de kathedraal met al die prachtige kunstschatten, maar als organist denk ik ook aan het prachtige orgel wat daar al zo lang hangt."

Leo vertelt hoe het was om in de Notre-Dame te spelen.

'Het hoogtepunt van mijn leven'

Van Doeselaar is organist en pianist. Als begin twintiger gaf hij een concert in de Notre-Dame. "Het was toen het hoogtepunt van mijn leven, orgel-technisch gezien, dat ik in de Notre-Dame mocht spelen."

"In de voorbereiding heb je twee avonden de kerk helemaal voor je alleen. Dat zal ik nooit vergeten. Het is helemaal stil, alsof je op het platteland bent. En het is een immens instrument met vijf klavieren en 8000 pijpen", vertelt Doeselaar.

Lees ook

'Beschadigd door oververhitting, roet en waterschade'

De Notre-Dame staat bekend om zijn zondagmiddagconcerten op het orgel. Soms zijn daar wel 4000 mensen aanwezig, die zelfs op de vloer moeten zitten, omdat er geen plek meer is.

Volgens de laatste berichten uit de Franse media is het orgel bewaard gebleven. "Het is heel erg beschadigd door oververhitting, roet en waterschade. Maar niet onherstelbaar beschadigd, hoop ik."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.